Grecia: Premierul Tsipras merge în Rusia, joi şi vineri, însoţit de mai mulţi miniştri

Premierul grec, Alexis Tsipras, pleacă joi în Rusia, împreună cu mai mulţi miniştri cheie, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, au confirmat serviciile sale, în momentul unei reuniuni cruciale a Eurogrupului şi în contextul în care negocierile cu UE şi FMI au intrat în impas total în ultimele zile, transmite AFP.
Economica.net - joi, 18 iun. 2015, 02:56
Grecia: Premierul Tsipras merge în Rusia, joi şi vineri, însoţit de mai mulţi miniştri

Potrivit programului anunţat la Atena miercuri seară, Alexis Tsipras va sosi joi la prânz la Sankt Petersburg (nord-vest), unde are loc Forumul economic internaţional. El va fi însoţit de ministrul economiei, Giorgos Stathakis, ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, viceministrul finanţelor Nadia Valavani, viceministrul apărării Costas Isichos, de purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Sakellaridis, precum şi de o serie şefi de companii elene, scrie Agerpres.

El va lua cuvântul în faţa Forumului vineri, imediat după Vladimir Putin, cu care se va întâlni în cursul după-amiezii.

Este a doua vizită efectuată de Alexis Tsipras în Rusia în mai puţin de două luni.

Una din mizele majore ale acestei vizite este posibila participare a Greciei la proiectul gazoductului Turkish Stream al gigantului rus Gazprom, care provoacă iritare în UE şi la Washington. Satele Unite şi-au manifestat explicit dezaprobarea în legătură cu apropierea dintre Atena şi Moscova pe această temă.

Una din specialiştii în problema Greciei din cadrul Departamentului de Stat, Amanda Sloat, se află miercuri şi joi la Atena, pentru a discuta cu oficialii eleni ‘o serie de chestiuni şi evoluţii în regiune’, diverse cum sunt ‘Ciprul, Ucraina, securitatea energetică, negocierile Greciei cu instituţiile creditoare şi eforturile internaţionale pentru a face faţă ameninţării reprezentate de armata islamică’.

Tot atâtea subiecte pentru care Statele Unite recunosc importanţa geostrategică a Greciei şi menţinerea ei în cadrul Uniunii Europene.

Atena aşteaptă cu disperare 7,2 miliarde de euro de la creditorii săi, în schimbul unor reforme pe care nu doreşte să le ducă pe toate la îndeplinire din cauza costurilor sociale. La sfârşitul lunii, Grecia va trebui să aleagă între plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor şi achitarea unei scadenţe de 1,5 miliarde euro către FMI, dacă nu va obţine banii doriţi.

Intrarea în incapacitatea de plată ar putea antrena ieşirea din zona euro şi, în cel mai rău caz, şi din Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța va reduce drastic subvențiile pentru achizițiile de mașini electrice în zilele următoare, cu o nouă scală variind de la 2.000 la 4.000 de euro în funcție de venit, în scădere......
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 1,08 miliarde ...
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, ...