ANRE introduce două variante de contract-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în şedinţa de miercuri introducerea a două variante de contract-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Economica.net - joi, 18 iun. 2015, 09:33
ANRE introduce două variante de contract-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice

‘Pentru simplificarea contractului-cadru şi facilitarea utilizării acestuia de părţile interesate au fost întocmite două variante de contract-cadru: contractul-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie şi furnizor, situaţie în care partener contractual pentru operatorul de distribuţie este furnizorul, în numele clienţilor finali cu care are încheiate contracte de furnizare; contractul-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie şi utilizator, varianta în care partener contractual pentru operatorul de distribuţie este utilizatorul reţelei electrice’, se precizează în comunicat.

Contractul-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie şi furnizor ţine seama de faptul că furnizorul asigură intermedierea între operatorul de distribuţie şi utilizatori. De exemplu, transmiterea preavizelor de deconectare se va face în toate situaţiile de către furnizor, inclusiv atunci când măsura de deconectare a instalaţiilor utilizatorului este iniţiată de operatorul de distribuţie, scrie Agerpres.

Ca anexă la contractul de distribuţie, au fost introduse Condiţiile generale pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, care prevăd obligaţia operatorului de distribuţie de a achita utilizatorilor compensaţii conform Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice sau despăgubiri pentru daune materiale datorate nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă stabiliţi în standard, precum şi în cazul întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. În situaţia în care, pentru aceeaşi întrerupere, utilizatorul este îndreptăţit să primească şi o compensaţie şi o despăgubire, acesta primeşte fie despăgubirea, fie compensaţia, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare.

De asemenea, a fost introdusă precizarea conform căreia costul verificării grupului de măsurare în cazul în care reclamaţia utilizatorului se dovedeşte a fi neîntemeiată se suportă o dată pe an de operatorul de distribuţie, urmând ca, în situaţia unei noi reclamaţii neîntemeiate a utilizatorului, efectuată în următoarele 12 luni, costul să fie plătit de acesta din urmă.

În cadrul Condiţiilor generale pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice se prevede că, în situaţia înlocuirii grupului de măsurare existent ca urmare a solicitării utilizatorului de schimbare a tipului de tarif, costul lucrărilor de înlocuire a echipamentului de măsurare şi contravaloarea noului grup de măsurare sunt suportate de operatorul de distribuţie.

Totodată, în situaţia în care grupurile de măsurare sunt amplasate în spaţii comune, de exemplu la parterul sau pe palierul blocului, sau pe domeniul public, operatorul de distribuţie are obligaţia să ia măsuri pentru protejarea grupurilor de măsurare.

În cadrul Condiţiilor generale pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice au fost introduse termene în care operatorul de distribuţie are obligaţia să monteze sau să înlocuiască grupul de măsurare/elemente ale grupului de măsurare identificat de el sau sesizat ca fiind dispărut, defect ori suspect de înregistrări eronate.

‘Apreciem că modificările introduse prin noul ordin – care au ţinut cont şi de sesizările şi solicitările primite din partea utilizatorilor/clienţilor finali, operatorilor de distribuţie şi furnizorilor cu privire la derularea contractelor pentru serviciul de distribuţie – vor avea un impact pozitiv, deoarece au în vedere modificările substanţiale produse în piaţa energiei electrice după anul 2004 în ceea ce priveşte rolul operatorilor de distribuţie, în special liberalizarea pieţei de energie şi separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice’, afirmă reprezentanţii ANRE.

Ordinul nr. 90/ 2015 pentru aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat miercuri, reprezintă forma revizuită a Contractului-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 43/ 2004 şi completează şi actualizează cadrul de reglementare privind furnizarea şi distribuţia energiei electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...