‘Sunt convins că o lege pe care specialiştii o vor redacta şi va fi pusă în dezbatere publică va conţine particularităţile necesare funcţionării programului de imunizare în România. În momentul de faţă există acel grup de lucru format numai din specialişti (…), ministerul asigură doar cadrul de lucru. Evident, dezbaterea va fi la nivel parlamentar. S-au discutat acolo situaţii care se regăsesc în ţări europene cum e Cehia, Ungaria, pornind de la modele. (…) Asta nu înseamnă că (..) exact aceleaşi măsuri se pot regăsi şi în România. Cu siguranţă, cuantumurile de care se face vorbire pentru amenzi… nici nu poate fi vorba de aşa ceva în România’, a afirmat Bănicioiu la Palatul Victoria.
Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, a declarat şi el luni că proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus în dezbatere publică, probabil, în luna iulie.
Întrebat dacă viitorul proiect de lege va prevedea sancţiuni în cazul părinţilor care nu îşi vaccinează copiii, Alexandru Rafila a spus că ‘sunt lucruri care se discută în acest moment’ şi nu ştie dacă va fi vorba despre sancţiuni directe.
‘Cu siguranţă ţinem cont de faptul că cei care sunt în colectivităţi trebuie să fie protejaţi’, a arătat consilierul ministrului.
Potrivit acestuia, în cazul în care există medici care pledează împotriva vaccinării, Colegiul Medicilor din România ar trebui să ia măsuri.
Cât despre posibilitatea în care copiii nevaccinaţi să nu mai fie primiţi în colectivitate, la grădiniţă sau la şcoală, Alexandru Rafila a răspuns: ‘Există o discuţie în acest sens. Este o măsură care este aplicată în multe ţări. Sunt multe ţări în care accesul este limitat, probabil că o să găsim o formulă, nu trebuie să neglijăm şi dreptul la educaţie al copiilor, care nu poate fi în niciun fel negat’.