Atentat la dezvoltarea tarii. Romania pierde 3 miliarde euro, peste jumatate din noul buget european pentru infrastructura, pentru ca nu a fost in stare sa termine la timp proiectele vechi – Hotnews. Romania are la dispozitie in noul buget european circa 5,1 miliarde de euro pentru infrastructura (fara cofinantarea nationala), dar mai bine de 3 miliarde euro vor merge catre terminarea proiectelor de autostrazi, drumuri si cai ferate pe care tara noastra nu le-a putut finaliza in actualul exercitiu financiar ce se incheie la final de 2015. Simplu spus, aproape 60% din noile fonduri ce erau menite pentru noi proiecte de infrastructura vor merge catre faza a II-a a proiectelor pe care autoritatile nu le-au putut termina la timp, adica bani pierduti de Romania. Pe componenta rutiera, proiectele „vechi” vor manca nu mai putin de 1 miliard de euro din totalul de 2,65 miliarde de euro fonduri europene alocate.
O istorie a comunismului din Grecia: De la Războiul Civil la măsurile populiste ale marxistului Tsipras – adevărul financiar. Pentru americani și europeni, ideea ca un partid de extremă stânga să vină la putere într-o țară UE este de neconceput, la fel cum era și pentru greci până foarte recent. Numele lui este Syriza – un acronim pentru „Coaliția radicală de stânga”, dar înainte de toate un partid cu ideologie de sorginte marxist-leninistă.
Cum „impachetam” stirea ca TVA s-ar putea reduce la 19%: e ceva de bine sau de rau? – Hotnews.
Când vom avea noi benzinării pe autostrăzi și cine le va deține – Capital. La solicitarea Capital, reprezentanții CNADNR au tranmis că la licitație au depus oferte următoarele companii: OMV PETROM MARKETING, MOL ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS, ROMPETROL DOWNSTREAM, LUKOIL ROMÂNIA, SOCAR PETROLEUM
Energizantul românesc Rienergy al fraţilor Micula, mai vândut decât Red Bull şi Burn – ZF.
Alertă în piaţa imobiliară: 44% dintre tineri stau acasă la părinţi – Capital.
Dacia cauta furnizori de componente in Romania. De ce ar veni companiile straine la noi? – 0-100.ro. Dacia ar vrea sa cumpere de pe plan local tot mai multe componente auto si este asadar in cautare de furnizori. Marea intrebare este daca tara noastra mai este atractiva pentru investitorii straini, dat fiind ca avem o infrastructura jalnica, iar costul cu forta de munca a mai crescut. Constantin Stroe, presedintele ACAROM, e de parere ca tara are atuuri importante, printre care costul mai mic al energiei, dar si faptul ca guvernul acorda in mod constant ajutoare de stat pentru industria auto.
Paradox: Economia creşte, la fel şi şomajul – adevărul financiar.