Suciu, BNR: Măsurile pe care le va lua Atena în legătură cu sistemul bancar nu afectează băncile din România

Băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat duminică, la Digi24, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Economica.net - Dum, 28 iun. 2015, 15:54
Suciu, BNR: Măsurile pe care le va lua Atena în legătură cu sistemul bancar nu afectează băncile din România

‘Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislaţiei româneşti şi supravegherii Băncii Naţionale şi, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor’, a explicat Dan Suciu.

El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa acestor bănci, care se spun legislaţiei româneşti ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.

‘Nu vorbim despre bănci greceşti ci vorbim despre bănci româneşti care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, şi, în consecinţă, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Banca Centrală Europeană a anunţat duminică că a decis să menţină nivelul actual al împrumuturilor de urgenţă pentru băncile elene şi că va urmări îndeaproape situaţia din Grecia, relatează agenţia EFE.

După acest anunţ, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregăti următorii paşi. Se aşteaptă ca la această reuniune să se ia o decizie dacă este necesară sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca în următoarele zile, şi înainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marţi, să se producă ieşiri masive din depozite, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetăţenii eleni încercând să îşi retragă economiile în contextul neliniştilor legate de posibilitatea ca ţara să fie forţată să iasă din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privinţa condiţiilor programului de salvare.

Eşecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieşire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...