Oficial SRI: În următoarele luni sperăm să promovăm nou proiect de lege privind securitatea cibernetică

Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florin Cosmoiu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă împreună cu celelalte instituţii implicate speră să promoveze 'în următoarele luni' un nou proiect de lege privind securitatea cibernetică, document care ar urma apoi să intre în dezbatere publică.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 10:13
Oficial SRI: În următoarele luni sperăm să promovăm nou proiect de lege privind securitatea cibernetică

‘În 2014 a fost o mare dezbatere în spaţiul public vizavi de legea adoptată de Parlament privind securitatea cibernetică a României, care ulterior a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională. Instituţiile statului implicate lucrează în această perioadă pentru a identifica soluţiile care să răspundă la exigenţele care au fost emise de către Curte. (…) Şi noi şi împreună cu celelalte instituţii implicate sperăm să reuşim în următoarele luni să promovăm un nou proiect de lege care va intra în primul rând într-o dezbatere publică. Probabil că în prima etapă acolo a fost o greşeală, nu s-a dezbătut destul de mult cu toţi factorii şi din societatea civilă interesaţi. S-au creat o serie de emoţii, nişte lucruri care, zicem noi, nu au fost bine înţelese’, a afirmat Cosmoiu luni în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Ambasada Elveţiei pentru a anunţa desfăşurarea celei de-a treia ediţii a Congresului Internaţional ‘Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat’.

Oficialul SRI şi-a exprimat speranţa că o astfel de dezbatere publică va clarifica atât nevoia de securitate cibernetică, dar şi dreptul cetăţeanului la viaţă privată. ‘Printr-un dialog între actorii implicaţi sperăm să se identifice soluţia care să satisfacă ambele părţi – societatea civilă şi instituţiile statului cu nevoia lor de securitate’, a adăugat Florin Cosmoiu.

El a precizat că SRI este partener al Congresului Internaţional ‘Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat’, care se va organiza la Sibiu, arătând că Strategia de Securitate Cibernetică a României prevede chiar coagularea unor campanii de conştientizare a pericolului atacurilor cibernetic. Cosmoiu a explicat că atacurile cibernetice pot afecta atât instituţiile statului, cât şi companiile, firmele mai mici, chiar şi persoanele.

‘Dacă la nivelul instituţiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entităţi statale, la nivelul companiilor private poate să apară aşa numitul spionaj cibernetic. Plus că fiecare dintre noi şi ca persoane private şi ca mici firme putem fi ţinta grupurilor de criminalitate cibernetică organizată. Aceste lucruri există, se manifestă şi în România, tendinţa este de creştere. De aceea este important să prezentăm tuturor ameninţările, riscurile la care putem fi supuşi’, a susţinut Florin Cosmoiu.

Mijloacele de combatere a problemelor de securitate cibernetică au fost prezentate pe scurt de Romulus Maier, director Agora Group, un alt partener al congresului de la Sibiu.

‘Este evident că lumea şi viaţa noastră devin din ce în ce mai dependente de tehnologie. Din păcate, lumea încă nu conştientizează care sunt pericolele pentru că orice tehnologie vine cu avantaje şi dezavantaje. Unul din marile dezavantaje ale tehnologiei este legat de provocările de securitate. Problemele privind securitatea informatică se pot rezolva pe trei paliere. Un palier foarte important este educaţia, conştientizarea celor care folosesc într-un fel tehnologia. (…) Un alt element important ţine de autorităţile statului, de modul de reglementare (…) şi un alt treilea palier îl reprezintă soluţiile de protecţie şi apărare, dar acestea vin până la urmă pe nivelul trei al problematicii’, a spus acesta.

Laurent Chrzanovski, membru în consiliul de administraţie al Swiss WebAcademy, organizator al congresului de la Sibiu, a subliniat nivelul de pregătire al specialiştilor IT din România, apreciind, însă, că şcolile din România, cu câteva excepţii, nu asigură o pregătire foarte bună în domeniu.

‘România încă la nivel de şcoli şi universităţi, în afara de Academia Militară şi de politţie, nu stă în foarte bine la nivel de awareness şi de cursuri, mai ales în comparaţie cu ţările anglo-saxone. Aici este o mare discrepanţă între competenţele din şcoli şi universităţi ale ţărilor latine – inclusiv Franţa şi Italia avem aceeaşi situaţie – şi ţări anglo-saxone’, a arătat Chrzanovski.

Totodată, el a punctat ‘nevoia uriaşă’ care există la nivel mondial de specialişti în domeniu.

‘Românii sunt printre cei mai talentaţi din Europa prin faptul că vorbesc mai uşor limbi străine şi sunt mult mai flexibili şi inovatori. Evident că tendinţa lor e dublă. Nu găsesc încă uşor o slujbă şi trebuie neapărat să-i îndreptăm pentru că numai în 2014 sunt disponibile la nivel mondial 25.000 de poziţii de IT security officer, iar în firme din SUA se poate intra şi la 17 dacă sunt buni şi n-au nevoie de niciun atestat, dau un test. În loc să intre în slujba până la urmă a marii criminalităţi organizate mondiale, intră cu un salariu minim de 3-4000 de euro, pot sta liniştiţi acasă şi lucrează într-o firmă sau pentru stat. Este o nevoie de specialişti absolut uriaşă care a explodat în ultimele şase luni. IT este singurul domeniu unde românii nu trebuie să părăsească ţara pentru a lucra. Salariile din IT, mai ales la Bucureşti şi la Cluj, sunt la nivel european. Este mina de aur a României’, a conchis Chrzanovski.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...