‘Ce doreşte China este să vadă o Europă unită, o Europă prosperă şi un euro puternic’, a declarat Li Kequiang, pentru că ‘aceasta serveşte nu doar intereselor Europei, dar şi celor ale Chinei’ şi lumii întregi.
‘China a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Europei’ şi deţine de mult timp datorie europeană, a reamintit şeful executivului de la Beijing în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la încheierea unui summit UE-China, la Bruxelles.
‘În plus, este, de asemenea, o chestiune care priveşte stabilitatea financiară mondială şi relansarea economică’, a insistat el. ‘Din acest motiv, China doreşte ca Grecia să rămână în zona euro’ şi ‘îi îndemnăm pe creditorii în cauză că găsească rapid un acord cu guvernul grec şi să avanseze în discuţiile lor, pentru ca atât Grecia cât şi Europa să depăşească provocările şi criza actuală’, a subliniat Li Kequiang.
Cu şase zile înainte de referendumul din Grecia şi după întreruperea bruscă a negocierilor dintre Atena şi creditorii săi, mai mulţi lideri europeni, printre care cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, s-au exprimat în favoarea unui vot pozitiv, legând rezultatul consultării de duminică de rămânerea Greciei în zona euro.
Ţara, în lipsă de bani, riscă să intre în incapacitate de plată, deoarece trebuie să ramburseze către FMI, cel mai târziu marţi seară, peste 1,5 miliarde de euro.