Cele mai mari bănci grecești, prezente şi în România, în „incapacitate parțială de plată” – Fitch

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile de credit ale principalilor creditori eleni - Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA (banca.mamă Bancpost), National Bank of Greece, care controlează Banca Românească, şi Alpha Bank AE - după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 06:13
Cele mai mari bănci grecești, prezente şi în România, în

„Retrogradarea ratingului NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank și Alpha Bank reflectă faptul că aceste bănci ar fi intrat în incapacitate de plată, dacă n-ar fi fost impus un control asupra capitalurilor, din cauza afluxului de retrageri ale depozitelor și decizia BCE din 28 iunie de a nu majora plafonul lichidităților de urgență”, se arată în comunicatul agenţiei Fitch.

Astfel, Fitch a revizuit în scădere calificativele pe termen lung şi scurt ale principalelor grupuri bancare elene, de la ‘CCC’ şi, respectiv, ‘C’, la ‘RD’ (restricted default – intrare restricţionată în incapacitate de plată) şi ratingurile de viabilitate de la ‘ccc’ la ‘f’, cu perspectivă stabilă

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Retrogradarea băncilor elene reflectă opinia Fitch că acestea ar fi dat faliment şi ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu ar fi fost impuse restricţii asupra mişcărilor de capital, ţinând cont de retragerile masive din depozite şi de decizia BCE de a nu majora linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni.

Până când nu vor fi atenuate restricţiile asupra mişcărilor de capital, sunt puţine şanse ca Fitch să îmbunătăţească ratingurile băncilor elene.

Recent, agenţia avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora şi mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite, se arată în analiza Fitch. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna, în opinia Fitch, o intrare în incapacitate de plată restricţionată a creditorilor eleni.

Băncile greceşti au o expunere totală de 15 miliarde de dolari pe România, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale la 31 decembrie 2014.

Bancpost (controlată de Eurobank Ergasias), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (din grupul National Bank of Greece) au în România peste 7.100 de angajaţi şi 534 de sucursale, potrivit calculelor ECONOMICA.NET bazate pe cele mai recente raportări financiare ale celor patru grupuri bancare.

Băncile cu capital grecesc au o cotă de piaţă de 12%, în România – conform unui raport al BNR.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...