CEZ România dă vina pe schimbările la schema de subvenţii la regenerabile pentru pierderi de 744 mil. lei, în 2014

Grupul CEZ România a înregistrat în 2014 pierderi în valoare de 871,685 milioane de lei, în comparaţie cu un profit net de 220 de milioane de lei, în 2013, a declarat, marţi, Karel Kral, chief financial officer al companiei.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 11:07
CEZ România dă vina pe schimbările la schema de subvenţii la regenerabile pentru pierderi de 744 mil. lei, în 2014

Pierderile au avut drept cauză ‘schimbările bruşte’ din sistemul de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile. Astfel, compania a fost forţată să reevalueze activele parcului eolian, ceea ce a dus la o pierdere de 743,768 milioane de lei, scrie Agerpres.

‘Dat fiind contextul extern dificil creat de schimbările legislative în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile, a fost o mare realizare pentru noi, ca echipă, să păstrăm stabilitatea grupului. În 2014, am fost nevoiţi să fim mai atenţi la procese şi costuri interne, pentru a compensa pierderea neprevăzută, prilejuită de schimbările consistente ale schemei suport pentru producerea energiei din surse regenerabile din 2013’, a explicat Martin Zmelik, country manager şi preşedinte al Directoratului CEZ România.

Grupul CEZ România a înregistrat, la sfârşitul anului trecut, un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 478,970 milioane de lei, în scădere cu 452,194 milioane de lei faţă de 2013. Scăderile au fost înregistrate în activitatea de producţie a energiei eoliene (565,815 milioane de lei), fiind cauzate în principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fântânele Vest (Tomis Team) şi Cogealac (Ovidiu Development).

EBITDA rezultat din activităţile de distribuţie şi furnizare a crescut cu 82,384 milioane de lei faţă de anul trecut, în principal datorită colectării creanţelor restante de la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi de la Poşta Română.

Cantitatea de energie distribuită consumatorilor finali a fost de 6.316 GWh, ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de anul precedent, ca urmare a scăderii consumului de energie, în special în zona consumatorilor non-casnici.

La sfârşitul anului 2014, societatea CEZ Vânzare furniza energie electrică unui număr de 1.417.711 locuri de consum, din care 71.571 de locuri de consum la clienţi eligibili, 4.798 de locuri de consum la clienţi non-casnici, care beneficiază de serviciul universal, 11.418 locuri de consum la clienţi non-casnici, care nu au uzat de dreptul de eligibilitate şi nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal, şi 1.329.924 de locuri de consum la clienţi casnici.

Cheltuielile de investiţii pentru întregul Grup au ajuns la o valoare de 223,652 milioane de lei. Investiţia a fost utilizată în principal pentru modernizarea reţelei de distribuţie, în timp ce o mare parte din investiţiile în producţia de energie au fost finalizate în 2013.

Pe parcursul anului 2014, CEZ Distribuţie s-a concentrat pe îndeplinirea planului de investiţii aprobat de ANRE pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de distribuţie. Valoarea totală a investiţiei în reţeaua electrică a fost de 207,102 milioane de lei.

În principal, investiţiile au fost în reţeaua de joasă tensiune (72,8%) şi în reţeaua de medie tensiune (20,3%), majoritatea fiind legată de programele realizate pentru reducerea pierderilor din reţea.

Obiectivele anului 2014 legate de îmbunătăţirea operaţiunilor şi dispecerizare, îmbunătăţirea indicatorilor de calitate (SAIFI şi SAIDI) şi îmbunătăţirea activităţii de citire a contorului au fost realizate, au menţionat reprezentanţii grupului.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...