Ce proiecte majore româneşti au fost aprobate Comisia Europeană

La data de 31 mai, România avea aprobate de Comisia Europeană un număr de 96 de proiecte majore, respectiv 70 în domeniul mediului (infrastructură de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, sisteme urbane de încălzire, protecţia împotriva inundaţiilor şi eroziune costieră), 24 în domeniul transporturilor (infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeroportuară) şi două în domeniul competitivităţii economice (cercetare - ELI-NP şi societate informaţională).
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 12:41
Ce proiecte majore româneşti au fost aprobate Comisia Europeană

Valoarea cumulată a celor 96 de proiecte este de aproximativ 12,22 miliarde euro.

Cel mai mare proiect din top 5 proiecte majore, ca valoare, realizate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, este ‘Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Bucureşti, proiect al Consiliului General al Municipiului Bucureşti’, cu o valoare de 208,348 milioane euro, contribuţia UE fiind de 130,4 milioane euro.

Al doilea loc este ocupat de proiectul ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj‘, al Companiei de Apă Someş – 196,9 milioane euro (145,6 milioane euro contribuţie UE), iar al treilea loc de proiectul ‘Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa‘ al societăţii RAJAC, cu o valoare de 192,3 milioane euro (144,6 milioane euro contribuţie UE).

Următoarele două poziţii în top 5 sunt ocupate de proiectele ‘Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Braşov’ al Companiei Apă Braşov (189,3 milioane euro, din care 144,6 milioane euro contribuţie UE) şi ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord‘ al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral în valoare de 170,4 milioane euro (117,7 milioane euro, contribuţie UE).

Transporturi

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial Transport, pe primul loc este un proiect realizat de CFR SA, respectiv ‘Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV Pan – European, pentru circulaţia trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Sighişoara Coşlariu‘, în valoare de 1,12 miliarde euro (750,8 milioane euro contribuţie europeană).

Pe a doua poziţie este tot un proiect al CFR SA – ‘Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV Pan – European, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Coşlariu – Simeria 6‘ în sumă de 795,9 milioane euro (531 milioane euro contribuţie UE), iar pe poziţia 3 se situează proiectul construcţiei autostrăzii Orăştie – Sibiu, aparţinând CNADNR, în valoare de 743,1 milioane euro (510,1 milioane euro contribuţie UE).

Pe locul patru se află ‘Linia de metrou, Magistrala 5, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei 3′, proiect al Metrorex, în valoare de 708,6 milioane euro (409,5 milioane euro cofinanţare), iar următorul loc este ocupat tot de un proiect realizat de CNADNR, respectiv construcţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa, cu o valoare de 433,7 milioane euro (305,7 milioane euro cofinanţare UE).

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) estimează că va trimite la Comisia Europeană declaraţii de cheltuieli de aproximativ 100 de milioane de euro până la finalul lunii iulie, potrivit datelor transmise de instituţie, la solicitarea Agerpres.

‘Având în vedere declaraţiile de cheltuieli ale Autorităţilor de Management, care în prezent se află în procesul de verificare la nivelul autorităţii responsabile cu certificarea cheltuielilor eligibile şi declararea acestora la CE (Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul MFP), estimăm că până la finalul lunii iulie vor fi transmise Comisiei Europene declaraţii de cheltuieli în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro’, arată MFE.

Potrivit datelor publicate pe site-ul MFE, la sfârşitul lunii mai, România consemna o absorbţie curentă a fondurilor europene pentru cadrul financiar 2007 – 2013 de 54,42%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la finele lui aprilie.

Luna trecută, MFE a transmis Comisiei Europene declaraţii de cheltuieli de 38 de milioane de euro. Astfel, valoarea totală se ridică la 10,371 miliarde euro, iar valoarea plăţilor intermediate a fost de 9,6 miliarde euro (50,37%).

Numărul total al proiectelor depuse era de 45.159, cu o valoare totală de peste 341,5 miliarde lei, dintre care au fost aprobate 19.352 de proiecte, în valoare de aproximativ 104,6 miliarde lei.

Valoarea totală a plăţilor interne către beneficiari se ridica, la finalul lunii trecute, la 49,098 miliarde lei.

Defalcat pe programe, Programul Operaţional Regional avea, la finalul lunii mai, o absorbţie de 62,99%, POS Mediu – 45,03%, POS Transport – 58,79%, POS CCE – 58,15%, POS DRU – 46,53%, PO DCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative) – 80,38, iar PO AT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică) – 62,24%.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...