‘Se consemnează o relativă accentuare a fluctuaţiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situaţia Greciei şi al volatilităţii de pe pieţele financiare internaţionale’, a afirmat guvernatorul BNR.
El a precizat că, de obicei, banca centrală evită să facă referiri la evoluţia cursului, însă de această dată a făcut o excepţie având în vedere contextul internaţional şi a inclus aceste observaţii şi în comunicatul emis în urma şedinţei de politică monetară.
‘Am văzut această volatilitate mai mare a cursului, mişcări de 4 bani, care altminteri n-ar fi anormale, înseamnă 1%. Mişcări de 1%, de 1 cent, între euro şi dolar se înregistrează la câteva săptămâni, frecvent, însă în cazul leului n-au prea fost. Am văzut că se poate întâmpla şi la noi. Aşa că impactul este (al situaţiei din Grecia asupra cursului de schimb – n.r.). Nu i-am găsit motivaţie, piaţa a fost subţire, nu s-au făcut tranzacţii, nu au ieşit cine ştie ce capitaluri. În consecinţă, definiţia noastră este că această volatilitate, fluctuaţie a avut în special motive emoţionale. Apoi tot singur s-a dus înapoi’, a explicat guvernatorul BNR.
Pe de altă parte, şeful BNR a afirmat că mai sunt posibile astfel de fluctuaţii în perioada următoare.