‘La această problemă a răspuns deja ministrul de finanţe (rus) Anton Siluanov. În acest moment, nu există o astfel de cerere (de ajutor financiar din partea Greciei)’, a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Luxemburg, Jean Asselborn.
Grecia urmează să organizeze duminică un referendum privind acordul cu creditorii internaţionali, un scrutin care ar putea decide viitorul său în cadrul zonei euro după ce a ratat plata unei rate de împrumut către Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Kremlinul a anunţat la începutul săptămânii că urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei din Grecia, ţară care se află într-o situaţie economică dificilă, subliniind că acest subiect este unul ce ţine de relaţiile dintre Atena şi creditorii săi internaţionali.
‘Aceasta este, în primul rând, problema Greciei şi o problemă ce ţine de relaţiile dintre Grecia şi creditori’, a declarat secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. ‘Urmărim cu atenţie modul în care evoluează evenimentele acolo’, a adăugat el.
După ce partidul său Syriza (stânga radicală) a câştigat alegerile legislative din luna ianuarie, premierul grec Alexis Tsipras a dus o politică de apropiere faţă de Moscova, ajungând să fie caracterizat de unii analişti drept calul troian al Rusiei în Europa.
Tsipras a efectuat două vizite oficiale în Rusia, ultima pe 19 iunie, cu prilejul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, semnând cu această ocazie un acord pentru extinderea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Greciei, cu ajutorul unei finanţări de circa două miliarde de euro oferite de Moscova.
În întrevederea avută atunci cu preşedintele Vladimir Putin, premierul grec a subliniat că acest acord deschide calea unor ‘vaste posibilităţi de cooperare’ între Grecia şi Rusia.