‘Cred ca impactul ţine mai degrabă de psihologia investitorilor. Pe de-o parte, nu cred că Grecia în sine mai era o sursă de capitaluri pentru România, însă există un număr important de antreprenori eleni şi chiar şi bănci notabile cu capital grec. Mai mult, Parlamentul a luat recent unele măsuri de relaxare fiscală care ar putea fi considerate ca o alunecare spre deficitele bugetare mai mari din trecut, lucru care ar putea fi văzut ca negativ prin prisma experienţei Greciei, chiar dacă în cazul nostru lucrurile nu stau nici pe departe atât de rău’, a declarat pentru Agerpres Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
Acesta susţine că, având în vedere proximitatea geografică, ‘pieţele financiare locale pot să fie afectate în următoarele săptămâni sau chiar luni de atitudinea iniţială a investitorilor globali pe fondul înrăutăţirii situaţiei din Grecia’.
‘Pe termen mai lung, noi depindem mult mai mult de economiile restului Europei şi de noi înşine, deci situaţia poate constitui un bun punct de intrare în piaţă, mai ales dacă vor fi investitori greci care vor fi fortaţi de circumstanţe să lichideze active. (…) De asemenea, sunt convins că ceilalţi 18 membri ai zonei euro se vor gândi de două ori până când să accepte noi membri în acest bloc monetar. Ceea ce poate pune în pericol obiectivul României de a adera la zona euro până în 2019. Nu ştiu dacă acest lucru este neapărat unul rău, însă, în condiţiile în care este clar ce se poate întâmpla atunci când o ţară aderă la euro fără a fi bine pregătită pentru acesta’, a mai spus Ovidiu Dumitrescu.
Acesta consideră că, într-o oarecare măsură, diferenţa de mărime ‘a ajutat BVB să reziste mai bine’ comparativ cu alte pieţe mai mari din regiune, deoarece nu a atras fluxuri de capital la fel de mari.
‘Este însă o palidă consolare în condiţiile în care influxuri mult mai puternice pe bursa de la Bucureşti ar fi putut ajuta în finanţarea economiei naţionale şi ar fi condus, cel mai probabil, la un ritm mai alert al creşterii economice dar şi a nivelului de trai’, a mai spus director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
După primele trei luni din 2015, Tradeville ocupa locul 11 în clasamentul intermediarilor la BVB, cu tranzacţii totale de 84,16 milioane lei (2,03% din total).