„Realitatea crudă este că mai avem numai cinci zile. Până acum, am evitat să vorbesc despre termene limită, însă în această seară trebuie să spun ferm că totul ajunge la final în această săptămână”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferinţă de presă susţinută marţi seară, potrivit Reuters. Liderii din eurozonă s-au întâlnit marţi la Bruxelles pentru un summit de urgenţă pe tema crizei din Grecia.
Cancelarul Angela Merkel a afirmat că speră că guvernul elen, condus de premierul Alexis Tsipras, va prezenta un plan până joi, pentru a da suficient timp parlamentului german să autorizeze guvernul de la Berlin să negocieze un nou pachet de împrumuturi pentru Grecia.
Preşedintele francez Francois Hollande a dat asigurări, marţi seară, că BCE va continua să aibă grijă ca băncile din Grecia să dispună de un minim de lichiditate pentru a rămâne solvabile până duminică.
Dimineaţa zilei de miercuri a adus şi un avertisment în premieră din partea Băncii Centrale Europene. Fără un acord până duminică, BCE va retrage sprijinul pentru băncile greceşti, lăsându-le practic să intre în insolvenţă.
Christian Noyer, membru în consiliul guvernator al BCE, a declarat că Grecia se află în faţa ultimei şanse de a evita o catastrofă economică.
„Economia greacă se află în faţa unei catastrofe. Trebuie să avem un acord duminică, 12 iulie, cel mai târziu. După aceea va fi prea târziu, iar consecinţele vor fi grave. Mă tem că dacă nu va exista un acord duminică, economia greacă se va prăbuşi şi va fi haos. Avem reguli şi am interpretat aceste reguli până la limita legii pentru a menţine un colac de salvare pentru băncile greceşti, dar nu putem continua la nesfârşit”, a spus oficialul BCE la un post de radio francez, potrivit Reuters şi Boursorama via The Guardian.
Intrarea băncilor greceşti în insolvenţă ar bloca orice formă de finanţare din partea Băncii Centrale Europene, decuplând practic sistemul bancar grecesc de la eurosistem.
Premierul grec Alexis Tsipras a afişat optimism la ieşirea de la discuţiile de marţi cu ceilalţi lideri europeni. Tsipras a venit la Bruxelles cu un mandat clar din partea grecilor, care au votat duminică, la referendum, împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii străini.
„Discuţiile au avut loc într-un climat pozitiv. Procesul va fi exgtrem de rapid. Va începe în următoarele ore, cu scopul de a finaliza până la sfţrşitul săptămânii cel mai târziu”, a declarat liderul de la Atena.
Băncile din Grecia sunt închise de lunea trecută pentru a evita colapsul sistemului financiar, iar retragerile de la bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi, plafon care se dovedeşte generos având în vedere că multe ATM-uri sunt nealimentate cu bani.
Un eşec pe problema Greciei ar submina poziţia şi influenţa Uniunii Europene pe scena globală, a avertizat Donald Tusk. UE se află în faţa celui mai greu moment din istoria sa.