‘Într-un fel sau altul, este o decizie majoră pe care va trebui să o luăm mâine şi deci trebuie să fi atenţi’, a declarat Jeroen Dijsselbloem înaintea unei şedinţe a guvernului olandez.
Grecia s-a angajat joi să adopte o mare parte din reformele creditorilor, pentru a-i convinge să reia ajutoarele şi să evite ieşirea din zona euro. Propunerile autorităţilor de la Atena vor fi studiate vineri de creditorii Greciei (UE, BCE şi FMI) care ar putea formula în cursul serii o serie de propuneri care vor fi trimise, sâmbătă, miniştrilor de Finanţe din zona euro, înaintea unui summit extraordinar al UE convocat pentru duminică la Bruxelles.
Jeroen Dijsselbloem a refuza să ofere detalii cu privire la propunerile Greciei, dar a precizat că este vorba despre ‘un text amănunţit pe care va trebui să îl examinăm cu atenţie pentru a vedea dacă cifrele se adună’. Preşedintele Eurogrupului a mai spus că un larg sprijin din partea Parlamentului grec ar da mai multă credibilitate propunerilor formulate de guvernul de la Atena.
Guvernul grec a propus majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată, creşterea vârstei de pensionare şi eliminare anumitor facilităţi fiscale pentru a putea reduce datoria publică a Greciei, care a atins aproape 180% din PIB. Parlamentul grec urmează să se pronunţe vineri prin vot asupra propunerilor trimise de guvernul condus de premierul Alexis Tsipras, pentru a permite astfel guvernului să negocieze un nou plan de salvare, pe trei ani, şi eliberarea unor fonduri de urgenţă.