Astfel, Bundestagul german se va pronunţa vineri, dar vor fi două voturi. Primul va acorda un mandat guvernului de la Berlin pentru negocierile privind noul program de asistenţă financiară destinat Greciei, iar al doilea se va referi la detaliile implementării programului odată ce detaliile vor fi definitivate.
Finlanda, ţara care s-a arătat printre cele mai ostile faţă de nou acord cu Grecia, mai ales dacă acesta conţine şi o nouă ştergere a datoriei externe a statului grec, are o structură parlamentară, denumită ‘Marele Comitet’, care trebuie să dea guvernului mandatul de a negocia viitorul ajutor pentru Grecia, iar legislativul va vota separat prevederile privind restructurarea datoriei Greciei.
În Estonia, Comisia parlamentară pentru afaceri europene a dat deja guvernului un mandat de negociere, însă programul final va trebui totuşi aprobat de plenul parlamentului.
În schimb, în Luxemburg, programul de asistenţă financiară va fi supus votului parlamentului doar dacă se va estima că valoarea acestuia va avea un impact asupra bugetului statului luxemburghez.
Un vot rapid ar putea fi dat însă de parlamentul austriac, chiar în următoarele 24 de ore, iar acordarea unui mandat de negociere guvernului necesită o majoritate de două treimi. Dar, în circumstanţe extraordinare, o comisie parlamentară poate acord acest mandat şi fără majoritatea de două treimi.
Şi parlamentele din Portugalia, Slovenia şi Spania trebuie să aprobe programul de asistenţă financiară, dar numai după ce acesta va fi definitivat.