Acest proiect, care urmează să fie adoptat la începutul săptămânii viitoare, validează acordul de la Viena şi înlocuieşte cu dispoziţiile acestuia cele şapte rezoluţii adoptate de ONU cu începere din 2006 pentru a sancţiona Iranul.
Documentul încheiat în capitala Austriei prevede o ridicare progresivă şi condiţionată a sancţiunilor economice internaţionale impuse Iranului, pe măsură ce Teheranul îşi va reduce capacitatea de a fabrica o bombă atomică.
Acordul menţine, totuşi, un embargo asupra armelor convenţionale, timp de cinci ani, şi o interdicţie privind orice comerţ legat de rachete balistice având capacitatea de a purta focoase nucleare, timp de opt ani.
Votul asupra acestei rezoluţii urmează să aibă loc ‘luni sau marţi’, a precizat un diplomat din cadrul Consiliului.
Este vorba despre o simplă formalitate pentru că acordul şi chiar proiectul de rezoluţie au fost negociate la Viena de membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China), plus Germania.
Acordul de la Viena introduce, de asemenea, un mecanism de ‘snapback’, de restabilire a sancţiunilor de către Consiliul de Securitate în cazul în care Iranul nu va respecta acordul.
Iranul se află în prezent sub incidenţa a patru serii de sancţiuni impuse de ONU, conţinute în şapte rezoluţii adoptate între 2006 şi 2015, pentru a reacţiona faţă de activităţile militare şi balistice ale Teheranului.