Grecia: Tsipras îi critică pe disidenţii din Syriza, fără să anunţe sancţiuni

Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a criticat joi seară pe cei 32 de deputaţi disidenţi din partidul stângii radicale Syriza care au votat împotriva controversatului proiect de lege cu privire la noile măsuri de austeritate, adoptat cu o zi înainte în parlament, scrie AFP.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 04:02
Grecia: Tsipras îi critică pe disidenţii din Syriza, fără să anunţe sancţiuni

‘Opţiunea celor 32 de deputaţi ai grupului parlamentar (Syriza) este în contradicţie cu principiile de tovărăşie şi solidaritate într-un moment crucial’, iar partidul a fost ‘lovit’, a spus prim-ministrul în cursul unei reuniuni a executivului, afirmaţii citate de o sursă guvernamentală.

Alexis Tsipras şi-a pierdut majoritatea parlamentară în cursul acestui vot, deoarece coaliţia la putere avea numai 11 voturi în plus peste majoritatea absolută, 162 de deputaţi din totalul de 300 ai parlamentului, scrie Agerpres.

Dintre cei 149 de deputaţi ai grupului parlamentar Syriza, 32 de deputaţi, printre care trei miniştri şi preşedinta parlamentului, au votat ‘nu’, şase s-au abţinut, iar o deputată a fost absentă. În schimb, cei 13 deputaţi ai partidului suveranist Grecii Independenţi (ANEL), partener în guvernul de coaliţie, au votat toţi ‘da’.

Legea a fost adoptată în cele din urmă cu sprijinul a 106 deputaţi ai celor trei mari partide din opoziţie, dreapta Noua Democraţie, socialiştii PASOK şi partidul de centru stânga Potami, în total 229 de voturi pentru.

Mai mulţi disidenţi din Syriza, printre care liderul ‘Platformei de stânga’ a partidului, ministrul energiei şi infrastructurii Panagiotis Lafazanis, anunţaseră înainte de vot că sunt împotriva noilor măsuri, dar ‘sprijină guvernul’.

‘Acest sprijin (…) nu are sens, pentru că de aici înainte sunt constrâns să continui cu un guvern bazat pe un număr minoritar de deputaţi în raport cu cei 300’ ai legislativului, a deplâns Alexis Tsipras.

Cu toate acestea, premierul nu a anunţat sancţiuni la adresa acestor disidenţi, aşa cum statutul partidului îi oferă dreptul.

Adoptarea legii, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cuprinde un prim pachet de măsuri de austeritate, cerute de zona euro, înainte de al doilea pachet ce va trebui votat până la 22 iulie, o condiţie necesară pentru finalizarea acordului dintre Atena şi zona euro privind un nou împrumut acordat Greciei pe o perioadă de trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma exploziilor unor astfel de echipamente în Liban, a declarat joi agenţiei......
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...