Potrivit FMI, subvenţiile la energie sunt considerabile în aproape toate ţările, atât în cele dezvoltate, cât şi în economiile emergente. China este pe primul loc în lume în valoare absolută (2.230 de miliarde de dolari), Ucraina este lider în termeni de procente din PIB (aproximativ 60% din PIB), iar Qatarul în ceea ce priveşte subvenţiile la energie per capita (6.000 de dolari per capita), scrie Agerpres.
‘Majoritatea subvenţiilor energetice provin din eşecul calculării adecvate a costului pagubelor asupra mediului. Impactul reformei subvenţiilor la energie fiscale asupra fiscalităţii, mediului şi bunăstării este posibil să fie enorm’ susţine FMI.
Raportul FMI atrage atenţia că subvenţiile la energie sunt semnificativ mai mari decât se estimau anterior. FMI a decis să-şi revizuiască estimările privind subvenţiile globale la energie în 2011 până la 4.200 miliarde de dolari, dublu faţă de 2.000 de miliarde de dolari cât preconiza în 2013, după ce a luat în calcul şi estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la impactul asupra sănătăţii de pe urma expunerii la poluare.
Potrivit FMI, eliminarea subvenţiilor globale la energie ar putea reduce decesele legate de emisiile de combustibili fosili cu peste 50% şi a emisiilor de carbon provocate de combustibilii fosili cu peste 20%. De asemenea, FMI susţine că veniturile câştigate de pe urma eliminării subvenţiilor la energie sunt prognozate la 2.900 miliarde de dolari, sub 3,6% din PIB-ul global în 2015.