Statoil se retrage din proiectul gazoductului TAP

Grupul petrolier norvegian Statoil urmează să vândă participaţia de 20% pe care o deţine la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, a anunţat preşedintele companiei energetice de stat SOCAR din Azerbaidjan, Rovnag Abdullayev, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 10:25
Statoil se retrage din proiectul gazoductului TAP

Acţionarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Total (10%), Engas (16%) şi Axpo (5%), scrie Agerpres.

‘Statoil a decis să părăsească în întregime proiectul TAP şi există o companie care este gata să-i preia participaţia’, a declarat Rovnag Abdullayev, pentru postul azer de televiziune ANS TV.

‘Mai multe companii şi-au exprimat interesul în preluarea participaţiei Statoil şi ar fi bine dacă această participaţie ar fi cumpărată de mai multe companii’, a adăugat Abdullayev.

În schimb, Statoil nu a confirmat informaţia.

‘În general, nu comentăm speculaţiile cu privire la ajustarea portofoliului nostru’, a declarat un purtător de cuvânt de la Statoil.

Gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Europa. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia, după care va traversa Grecia şi Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.

Statoil şi-a vândut deja acţiunile la zăcământul Shah Deniz, precum şi participaţia la South Caucasus Pipeline (SCP) către SOCAR, BP şi Petronas.

În paralel, grupul italian Snam a anunţat, luna trecută, că ar putea prelua o participaţie de până la 20% din acţiunile proiectului TAP, destinat să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia. Directorul Snam, Carlo Malacarne, a precizat că în condiţiile în care cumpărătorii sunt interesaţi să semneze contracte pe termen lung pentru gazele naturale din Azerbaidjan, veniturile din transportul de gaze sunt garantate, ceea ce deschide calea pentru companii precum Snam să se alăture acestui proiect.

Deşi oficialii au refuzat să comenteze cu privire la preţul acţiunilor, analiştii estimează că o participaţie de 20% din acţiunile gazoductului TAP ar putea fi evaluată la aproximativ 400 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...