Colegiul comisarilor a aprobat miercuri un ansamblu de măsuri esenţiale pentru demararea FEIS, cum ar fi regulamentul, rolul băncilor naţionale ce vor sprijini planul, membrii consiliului de administraţie, regulile de funcţionare, precum şi mai multe măsuri de informare pentru investitori, scrie Agerpres.
‘Acest fond este necesar în vederea completării triunghiului virtuos pentru ieşirea din criză, respectiv consolidarea fiscală, reformele structurale şi investiţiile publice şi private’, a subliniat Juncker la o conferinţă de presă la care au mai participat şi vicepreşedintele CE însărcinat cu investiţiile, competitivitatea, creşterea economică şi forţa de muncă, Jyrki Katainen, precum şi preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer.
După acest anunţ şi comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a emis un comunicat în care menţionează că ‘sinergia între instrumentele europene şi cele naţionale va fi necesară pentru a acoperi deficitul de investiţii al economiilor noastre’.
Tot în cadrul planului Juncker, executivul comunitar a dat undă verde creării unui organism european de evaluare, care va avea rolul de a oferi informaţii şi consultanţă pentru proiectele europene, precum şi a unui portal destinat întreprinzătorilor care caută investitori.
Planul Juncker este cea mai importantă iniţiativă pentru impulsionarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă luată de actualul executiv comunitar, fiind adesea considerat un nou plan Marshall. Fundamentul planului este FEIS, fond ce dispune în prezent de 16 miliarde de euro, sumă obţinută prin contribuţiile a 10 state din UE, la care se adaugă alte 5 miliarde puse la dispoziţie de BEI. CE doreşte să mobilizeze în total prin investiţii publice şi private circa 315 miliarde de euro pentru finanţarea de proiecte în numeroase domenii, inclusiv în infrastructura de transport şi în sectorul energetic.