Într-un raport de circa 50 de pagini transmis guvernului de la Berlin şi consacrat crizei greceşti şi învăţămintelor ce ar trebui să decurgă din aceasta, cei cinci înţelepţi dezaprobă propunerile de reformă dezbătute în prezent, cum ar fi să se creeze un buget, o asigurare de şomaj şi un guvern economic pentru ansamblul zonei euro.
‘Vor fi foarte greu de armonizat enormele diferenţe’ de priorităţi economice ale ţărilor ce formează Uniunea Monetară, explică Lars Feld, unul dintre autorii raportului. ‘S-a văzut în negocierile (cu privire la Grecia) că orientările economice diferă enorm (…), de exemplu Franţa, Italia şi Grecia nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu celelalte state membre’, adaugă economistul citat.
Ideea unei integrări mai aprofundate a celor 19 state din zona euro, susţinută intens de mult timp de ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, a revenit în prim plan odată cu criza din Grecia, iar preşedintele francez, Francois Hollande, a propus recent crearea unui buget comun al Uniunii Monetare şi a unui post de ministru de finanţe al zonei euro.
Dar majoritatea ţărilor care folosesc moneda comună nu par a fi dispuse să accepte restrângerea suveranităţii de care astfel de măsuri au nevoie pentru a fi un succes, argumentează cei cinci înţelepţi. O asemenea schemă de integrare ‘ar trebui bazată pe voinţa cetăţenilor, care cu siguranţă că încă nu există’, punctează experţii germani. Ei avertizează de asemenea că o integrare mai aprofundată va crea o situaţie în care ţările cele mai bogate şi performante economic din zona euro vor ajunge să le ajute în mod sistematic pe cele mai slabe, care în consecinţă nu vor mai avea nicio motivaţie să se reformeze şi să-şi consolideze economia.
Unul dintre cei cinci înţelepţi, profesorul Peter Bofinger, considerat ca având opinii mai degrabă de stânga şi care de multe ori este în dezacord cu ceilalţi patru experţi din acest grup, apreciază că o integrare politică sporită în zona euro este ‘inevitabilă’, admiţând totodată că la momentul actual ar fi foarte greu de obţinut sprijinul guvernelor şi al cetăţenilor pentru un asemenea proiect.
La rândul său, un alt membru al grupului celor cinci înţelepţi, Marcel Fratzscher, solicită europenilor ‘să ia mai în serios’ rezervele guvernului german. ‘Reformarea Europei va eşua dacă nu se ţine cont de profundele preocupări ale Berlinului’, atenţionează el.