Propunerile de proiecte depuse în cadrul apelurilor încadrate în programul RO04 Reducerea substanţelor periculoase au beneficiat de un buget total de 10 milioane de euro, iar Agenţia de Mediu din Norvegia a avut calitatea de finanţator-donator.
În cazul programului RO02 Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor, suma alocată s-a ridicat la 15 milioane de euro, iar obiectivul general l-a constituit îmbunătăţirea stării ecosistemelor, precum şi a nivelului de cunoaştere, informare şi conştientizare a publicului larg în legătură cu beneficiile de zi cu zi, produse de serviciile ecosistemelor şi importanţa menţinerii ecosistemelor într-o stare bună.
Cel mai nou proiect anunţat şi derulat prin intermediul Granturilor SEE este promovat de către Institutul de Cercetări Biologice Cluj, filială a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti, are o durată de 12 luni şi o valoare de aproximativ un milion de euro. Proiectul se intitulează Ghid metodologic de monitorizare a antibioticelor şi a rezistenţei antimicrobiene în mediu ca instrument suport pentru îmbunătăţirea managementului calităţii apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice (EnviroAMR) şi este finanţat prin Mecanismul SEE 2009-2014 în cadrul Programului RO04 – Reducerea Substanţelor Periculoase.
În perioada 2009-2014, Granturile SEE au sprijinit 86 de programe din 16 de ţări din Europa şi sunt disponibile pentru cele 13 state membre ale Uniunii Europene /UE/ care au aderat la UE şi Spaţiul Economic European (SEE) în 2004, 2007 şi 2013, precum Grecia, Spania şi Portugalia.
Conform sursei citate, granturile SEE sunt finanţate în comun de către Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Astfel, din suma de 993,5 milioane euro alocată pentru perioada 2009-2014, Norvegia contribuie cu aproximativ 94%, Islanda în jur de 5% şi Liechtenstein puţin peste 1%. Organismul de decizie al Granturilor SEE este Comitetul Mecanismului Financiar, care este compus din reprezentanţi ai ministerelor de Externe din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Din totalul celor 993,5 milioane de euro, României i-au fost alocaţi 190 de milioane de euro.
Acordul referitor la Spaţiul Economic European, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reuneşte 28 de state membre UE şi cele trei state SEE-AELS (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) într-o piaţă unică, denumită în continuare ‘piaţa internă’. Obiectivul Granturilor SEE şi Norvegiene este de a reduce discrepanţele sociale şi economice din SEE şi au scopul de a pune ţările beneficiare într-o poziţie mai bună pentru a beneficia de piaţa internă.
Cel puţin 30% din finanţarea prin Granturi este alocată pentru protecţia mediului, măsuri privind schimbările climatice şi energia din surse regenerabile. Totodată, programe pentru ONG-uri, în valoare de 158 milioane de euro, sunt create în toate ţările beneficiare ale fondurilor SEE Grants.
Finanţarea sub formă de granturi este alocată în mod normal prin publicarea de cereri de propuneri de proiecte, care trebuie depuse la operatorul de program relevant până la un anumit termen limită şi în conformitate cu rezultatele clar definite/propuse ale apelului. Programele nu vor finanţa în mod necesar în întregime din costurile proiectului şi un anumit nivel de co-finanţare poate fi necesar. Granturile nu sunt acordate retroactiv pentru acţiuni care au fost deja finalizate.