România poate accesa 98,5 milioane de euro, prin ISF, peste 61 de milioane prin componenta frontiere şi vize şi peste 37 de milioane de euro prin componenta de cooperare poliţienească a programului. De asemenea, suma de 180.000 de euro este disponibilă pentru acţiuni specifice, potrivit unui comunicat de presă emis de CE.
Banii prin ISF sunt disponibili pentru susţinerea eforturilor naţionale pentru îmbunătăţirea managementului şi supravegherea graniţelor prin tehnologie modernă. De asemenea, aceste fonduri pot fi folosite pentru cooperarea în operaţiunile interstatale şi întărirea capacităţii statelor membre de a acţiona în caz de terorism, extremism violent, trafic de droguri, trafic de persoane şi alte forme de crimă organizată.
„Statele membre se confruntă cu provocări fără precedent pe tema migraţiei şi a securităţii, iar Comisia acţionează în spiritul solidarităţii. Prin agenda europeană referitoare la migraţie şi securitate, Comisia face paşi îndrăzneţi pentru îmbunătăţirea managementului migraţiei, cultivarea cooperării şi creării unei Europe sigure pentru cetăţenii noştri, în faţa crimei organizate şi a terorismului. Programele naţionale aprobate de Comisie furnizează asistenţă financiară importantă pentru statele membre, în abordarea acestor provocări. Suntem hotărâţi în punerea solidarităţii în practică”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.
Finanţarea de 2,4 miliarde de euro este valabilă pentru perioada 2014 – 2020, dar, potrivit sursei citate, Comisia a lucrat intens alături de statele membre ca fondurile să fie disponibile urgent. 22 de programe naţionale au fost deja aprobate în martie şi încă 13 programe urmează să fie aprobate mai târziu, anul acesta.