România a devenit vedeta pieţelor emergente. Este un loc bun în care să-ţi parchezi banii, spun investitorii străini

Titlurile de stat româneşti au devenit atractive pentru administratorii marilor fonduri de investiţii în pieţele emergente. „România este un loc bun în care merită să-ţi parchezi banii”, spun reprezentanţii casei de investiţii PineBridge Investments, citaţi de Bloomberg.
Adrian N. Ionescu - mie, 12 aug. 2015, 07:48
România a devenit vedeta pieţelor emergente. Este un loc bun în care să-ţi parchezi banii, spun investitorii străini

„România este un loc bun în care merită să-ţi parchezi banii. Are o economie în creştere, iar reducerea nivelului datoriei a ajutat ţara să facă faţă semnalelor negative date pieţelor de încetinirea creşterii economiei din China”, spun reprezentanţii casei de investiţii PineBridge Investments, citaţi de Bloomberg.

PineBridge şi-a crescut expunerea pe titluri de stat româneşti în dolari, potrivit managerului senior Anders Faergemann. Firma are în administrare investiţii de 10,6 miliarde de dolari, în titluri de stat şi instrumente valoare cu venit fix pe pieţele în curs de dezvoltare.

Bondurile (obligaţiunile de stat) româneşti în dolari au înregistrat a treia cea mai bună performanţă pe pieţele emergente, deoarece avansul economiei accelerează şi încrederea investitorilor este în creştere, după ce Grecia a ajuns la un acord cu creditorii. Aceste câştiguri vin pe fondul turbulenţelor din Brazilia şi a încetinirii creşterii în China, situaţii care au afectat activele de pe alte pieţe emergente.

România reprezintă „o alternativă viabilă la titlurile vulnerabile din Asia, Africa şi America Latină. Ţara ar putea fi o piaţă de refugiu („safe heaven”), deoarece restul pieţelor sunt afectate de încetinirea economiei chineze”, a apreciat Faergemann.

Obligaţiunile româneşti în dolari au adus un câştig de 2,2% la sfârşitul lui iunie, în vreme ce titlurile de stat braziliene au provocat o pierdere de 3,3%, potrivit datelor indicelui Bloomberg U.S. Dollar Emerging Market Sovereign Bond Index.

Bonus politic

„Bondurile româneşti se tranzacţionează cu o primă suplimentară, ca urmare a situaţiei politice interne, dar vedem asta mai degrabă ca pe o oportunitate decât ca pe un obstacol. Perspectivele de creştere se îmbunătăţesc şi nivelul datoriei suverane este gestionabil”, a managerul  de la PineBridge, amintind faptul că premierul Victor Ponta a negat acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

În primul trimestru din 2015, PIB-ul României a crescut cu 4,3%, cel mai mare avans din 2013 încoace, iar guvernul intenţionează să reducă nivelul datoriei la 37% din PIB până în 2018, de la 40% din PIB, nivelul estimat pentru acest an.

Randamentele obligaţiunilor româneşti în dolari cu scadenţă în 2024 au scăzut cu 41 de puncte de bază din iunie, la 3,78%, comparativ cu un nivel de 3,19% pentru bondurile cu aceeaşi maturitate din Polonia.

Scăderea randamentelor la obligaţiuni este un semn bun, pentru că randamentul este invers proporţional cu preţul titlrurilor. Creşterea preţului obligaţiunilor de stat denotă creşterea interesului investitorilor, respectiv a încrederii în economia României.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...