Au urmat sosirea alaiului „Zeului Neptun” şi exerciţiul militar pe mare, la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene. Semnalul de începere a fost dat de un elicopter IAR Puma Naval a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional.
Forţele Navale Române au sărbătorit sâmbătă 155 de ani de la înfiinţare cu un grandios exerciţiu aero-naval şi terestru, evenimentul marcând totodată şi împlinirea a 113 ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei, în Portul Constanţa, de către marinarii de pe Crucişătorul Elisabeta.
Potrivit Jandarmeriei, la festivităţile dedicate Zilei Marinei de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanţa, au fost prezenţi, pe tot parcursul dimineţii, peste 10.000 de spectatori, care au asistat la ceremonialul militar şi religios şi la exerciţii militare, ceremonii şi jocuri marinăreşti organizate de Statul Major al Forţelor Navale cu sprijinul Sindicatului Marinarilor.
Ceremoniile de Ziua Marinei Române au început la ora 10,00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, cu înălţarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz, eveniment salutat cu 21 de salve de artilerie, un ceremonial militar şi religios şi solemnitatea decorării Drapelului de luptă al Statului Major al Forţelor Navale, urmată de sosirea Zeului Neptun şi declararea deschisă a festivităţilor.
Apoi, drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn pentru militari, , relatează Agerpres.
Nava şcoală „Mircea” a defilat având echipajul pe vergi, în semn de salut faţă de oaspeţii aflaţi la sărbătoarea marinarilor.
Pe faleza Comandamentului Flotei, în apă, pe cer şi pe uscat, a urmat exerciţiul naval FNR 2015 şi tradiţionala paradă navală, un ansamblu de evenimente dinamice şi statice cu implicarea a 2.000 de marinari militari şi civili, peste 35 de nave şi ambarcaţiuni de diferite clase şi categorii, nouă aparate de zbor MIG 21 Lancer şi Puma Naval.
De asemenea, în Portul Tomis, pe tot parcursul zilei, au fost organizate jocuri marinăreşti, iar seara, de la ora 20,15, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei este programat ceremonialul de coborâre a Geacului şi Marelui Pavoaz. De la ora 21,00 va avea loc ceremonia de retragere cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Farul Genovez – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.
La ceremoniile de la Constanţa au participat sâmbătă vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mârşu, secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului Carmen Tocală şi tenismenul Ilie Năstase, în uniformă de gală ca general al Armatei Române