Rusia și China doresc să schimbe radical internetul. Cum vor să preia controlul comunicaţiilor online

Rusia și China vor face front comun pentru a detrona concepția Occidentului despre internet. Condițiile economice vor forța Moscova și Beijing să mențină politici agresive de control al rețelor interne, potrivit unei sinteze a Business Insider, a unui articol Stratfor.
Economica.net - Dum, 16 aug. 2015, 13:06
Rusia și China doresc să schimbe radical internetul. Cum vor să preia controlul comunicaţiilor online

„Eforturile de a modifica fundamental guvernarea internetului sunt susceptibile de a eșua, dar Moscova și Beijing vor ficapabile să extindă controlul guvernamental asupra domeniilor de internet interne”, spune un editorial din Business Insider, inspirat de un articol din Stratfor.

La 1 septembrie va intra în vigoare o lege în Rusia care va permite localizarea datelor legate de comunicațiile online, sub pretextul „de a proteja cetățenii ruși de amenințarea tot mai mare de amestec străin, în special din SUA, în spațiul virtual”, relatează Business Insider.

Legea cere efectiv companiilor care deţin informații online despre cetățenii ruși, să stocheze aceste date pe servere situate fizic pe teritoriul rus.

Mai întâi, unor companii precum Google, Facebook sau Twitter li se va solicita sau să-şi mute sau să-şi construiască centre de date în Rusia, dacă mai vor să desfășoare afaceri online acolo. În caz contrar, probabil că utilizatorilor de Internet din Rusia li se va bloca accesul la conținutul platformelor respective, potivit scenariului descris de Business Insider.

Companiile străine și activiștii civici s-au opus legii, pe care președintele rus Vladimir Putin a promulgat-o în iulie 2014.
Legea dă autorităţilor ruse încă un instrument pentru controlul fluxului de informații în interiorul granițelor sale,  „pentru doborî disidența”, spune Business Insider.

Mai mult decât atât, Kremlinul dorește să monitorizeze îndeaproape fluxul de informații spre și dinspre Rusia, prin intermediul internetului, pentru a proteja spațiul propriu online de activitatea actorilor străini, indiferent dacă sunt de stat sau privaţi.
    
Problema localizării datelor în Rusia este o parte a efortului global al Kremlinului de a impune  standarde, reguli şi o arhitectură preferată de dezvoltare a internetului.

Rusia și China sunt cele mai notabile dintre țările care doresc să conteste modelul de facto de descentralizare a standardelor tehnice pentru internet, stabilite de o sumă de grupuri şi  şi comisii vag structurate care se pun de acord cu standardele respective.

Status quo-ul de pe internet, și în special proeminența SUA și a altor părți interesate de Vest, constituie  un obstacol în calea schimbarea privind guvernarea internetului, dar politicile comune de securitate pentru țări precum China și Rusia vor fi capabile să preia anumite puteri asupra politicilor viitoare de internet la nivel global.

Mai multe în Business Insider.

Te-ar mai putea interesa și
AGISTA iese din acționariatul companiei IT Dendrio, controlată de Bittnet Systems, și preia în schimb pachetul majoritar la Fort
AGISTA iese din acționariatul companiei IT Dendrio, controlată de Bittnet Systems, și preia în schimb pachetul majoritar ...
Fondul de investiții AGISTA anunță printr-un comunicat de presă că iese din acționariatul Dendrio Solutions și reinvestirea profitului obținut în urma acestei tranzacții în creșterea......
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...