Avocaţii mai multor investitori, inclusiv fonduri de pensii şi fonduri de investiţii speculative, au determinat cele nouă bănci obligate să plătească despăgubiri, după ce le-au acuzat de conspirație în manipularea ratelor de schimb valutare.
Băncile sunt HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS și UBS. Avocaţii citaţi de BBC spun că acesta a fost doar începutul.
Alte şapte alte bănci sunt, de asemenea, urmărite și avocaţii iau considerare o acțiune „concertată” în Londra și Asia.
„Recuperările de aici sunt extraordinare, dar acestea sunt doar începutul”, a spus avocatul Michael Hausfeld, citat de BBC. „Investitorii din intreaga lume ar trebui să ia act de importanţa recuperărilor depuse în Statele Unite și să recunoască faptul că aceste așezări acoperă o parte din cea mai mare piață financiară din lume.”
„Clubul Bandiţilor”
Traderii băncilor incriminate au utilizat aplicaţiile de chat ale acestora, pe cele de SMS-uri şi email, pentru a manipula cotaţiile valutare. Folosind un limbaj criptat şi adeseori colorat, ei şi-au ales pseudonime de genul: „Cartelul”, „Clubul bandiţilor” şi „Mafia” pentru a comunica si a plasa ordine confidenţiale.
Autorităţile de supraveghere ale pieţelor din SUA şi Marea Britanie au anunţat, în mai, că cinci bănci importante vor plăti amenzi de şase miliarde de dolari, pentru manipularea pieţei valutare şi a dobânzii Libor (o medie interbancară pe piaţa londoneză, după care a fost concepută şi media de la Bucureşti, Bubor).
În 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 miliarde de dolari pe zi.
Bancile sunt acuzate ca au impartit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze.