‘Guvernul a semnat al treilea şi cel mai oneros plan de asistenţă. Toate consecinţele negative pentru ţară şi cetăţenii săi poartă semnăturile domnilor Tsipras şi Kammenos (liderul formaţiunii Grecii Independenţi, partenerul de coaliţie al Syriza – n.red.)’, se arată în comunicatul emis duminică de PASOK. ‘Nu avem încredere în guvernul Tsipras-Kammenos şi, fireşte, nu i-o vom acorda dacă ne va fi cerută’, au indicat socialiştii, fără însă a preciza dacă vor vota împotrivă sau se vor abţine.
PASOK, altădată forţa dominantă a stângii din Grecia, mai deţine acum doar 13 deputaţi în parlamentul cu 300 de locuri de la Atena, dar Tsipras ar putea avea nevoie şi de sprijinul acestora, în condiţiile în care susţinerea guvernului din partea coaliţiei aflate la putere scăzuse vineri sub 120 de voturi, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, cu prilejul votului în favoarea noului plan de asistenţă, validat în cele din urmă cu sprijinul opoziţiei, inclusiv al PASOK, premierul Tsipras s-a confruntat cu cea mai puternică rebeliune în interiorul Syriza. Situaţia l-a obligat să ia în considerare solicitarea unui vot de încredere, care, dacă s-ar solda cu un eşec, ar deschide calea pentru alegeri anticipate.
Principalul partid conservator din opoziţie, Noua Democraţie, a declarat de asemenea că nu va susţine guvernul.
Sondajele de opinie arată că premierul Tsipras îşi menţine popularitatea, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la intenţia partidelor din opoziţie de a forţa noi alegeri.
Duminică, un oficial guvernamental a declarat că, până când Grecia îşi va asigura noua finanţare, se va concentra exclusiv pe aspectele tehnice care trebuie finalizate. Potrivit oficialului, care a preferat anonimatul, premierul Tsipras va discuta cu responsabili din guvern după 20 august, data scadentă pentru rambursarea a 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, ‘pentru a stabili următoarele mişcări’.