Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.
Economica.net - joi, 20 aug. 2015, 18:58
Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

„Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor.

Ministrul de Finanţe a spus că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de 1 miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA.

Cele mai importante declaraţii

– Teodorovici a spus că salariile vor fi mărite după ce codul fiscal va fi votat in Parlament. 

– Încalcam un pact asumat la nivel european. Cu aceste masuri tot ne incadram. Puteam să lărgim cu cel puţin cu plusul adus de cele 2 măsuri de azi, reducerea TVA la 20% din 1 ianuarie 2016 si supraacciza care se prelungeste cu un an, adica 3 miliarde de lei in 2016

– Acest subiect cu ceea ce vrea FMI e demult depasit. Acea tinta de 1,2% este depasita de la momentul aprobarii codului fiscal in prima forma de Parlament. Suntem undeva departe fata de ce si-a asumat Romania prin pactul fiscal.

– Dupa discutiile de azi, deficitul bugetar este undeva in jurul de 2%. Noi ne-am fixat tinte mult prea ambitioase si mult prea devreme. Este dificil sa renegociezi tinta de deficit.

– Azi am vazut niste cifre de la Consiliul Fiscal care nu au legatura cu cifrele ministerului. Ei au spus cheltuieli de 17 miliarde de lei. Suma este de 10,5 miliarde de lei. 

– Ce spune BNR este luat in considerare. BNR se ocupa de politica monetara, noi de politica fiscala. Cand s-au facut taieri de venituri si s-au crescut taxe era clar ca duci economia intr-o groapa.

– In cealalta parte a Europei lucrurile se sprijina la nivel european, iar la noi ni se cere sa stam in acest deficit foarte scazut si sa crestem si salarii. Banii pt investii cand spune de acest deficit sunt prinsi. Banii sunt prinsi in aceste calcule. Problema noastra pe care tre sa o rezolvam este sa facem acest proiecte.

– Am auzit ca se vor creste salariile profesorilor cu 170%. Dar din cat? Trebuie sa vorbim in cifre absolute, nu in procente. Niciodata nu luam o decizie clara, ca acesti oameni sa stie cu cat li se maresc salariile si cu cat.

– In anul 2017 deficitul trebuie sa fie de 0,9% si in 2017 sa fie 0,73%. Pai cum sa cresti salarii? Nu ai cum!

– Atunci cand imi asum un lucru nu plec de la ideea ca un posibil viitor guvern se impiedica si trebuie sa taie. In situatiile de depasire a deficitului putem sa avem mecanisme de corectie. Prin lege suntem lasati sa avem aceste depasiri temporare. Guvernul isi asuma acest lucru, spune pe ce perioada are aceste devieri de la ce si-a asumat si cu masuri foarte clare revine. Este o lege pentru ca pot fi situatii in economie, ca cea de fata, si arati Bruxelles-ului cum revii la pozitia initiala si lucrurile sunt normale.

– Eu am speranta ca se vor construi autostrazi pentru a inchide acele proiecte incepute. Avem 4.500 de santiere in valoare de 13 mliarde de lei. Vrem sa alocam banii in functie de cat lucreaza si nu invers. Si daca vor lucra de 3 miliarde de lei, 3 miliarde de lei vor primi. Pana acum s-a lucrat in functie de cati bani aveam noi, si banii erau putini. Acum schimbam. Mobilizati-va exemplar si veniti la facturi.

– La Transporturi am avut reprosuri pentru ca am taiat la rectificare. Abordarea mea e sa nu incurajez deficit artifical. Zonele unde nu se cheltuie banii, le tai fondurile. Nu pot sa las acolo banii daca ei nu ii cheltuie.

– Contract cu contract vreau sa stiu care sunt probleme si indiferent de companie, zboara de pe contract. Vreau sa vad ca CNADNR, cel mai mare beneficiar de fonduri, isi face treaba, adica sta in fiecare zi pe santier si vede cum se lucreaza. Nu se lucreaza, penalizari si chiar rezilieri.

– Noi anul asta avem deficit 1,86% convenit cu FMI si Bruxelles. Daca e nevoie de bani la investii, va creste deficitul. Daca pe proiecte de investitii se va cheltui si ajungem peste 1,86%, asta vom face. Este o decizie politica a Guvernului. Putem avea o colectare mai buna la TVA si putem avea venituri mai mari.

– Ceea ce s-a promis pentru medici categorc se va intampla de la 1 octombrie si pt celalalte categorii de bugetari se va discuta astfel incat toti sa primeasca o crestere salariala

Te-ar mai putea interesa și
AGISTA iese din acționariatul companiei IT Dendrio, controlată de Bittnet Systems, și preia în schimb pachetul majoritar la Fort
AGISTA iese din acționariatul companiei IT Dendrio, controlată de Bittnet Systems, și preia în schimb pachetul majoritar ...
Fondul de investiții AGISTA anunță printr-un comunicat de presă că iese din acționariatul Dendrio Solutions și reinvestirea profitului obținut în urma acestei tranzacții în creșterea......
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...