Luna trecută, Reuters informa că HSBC este pe punctul de a anunţa vânzarea diviziei sale din Turcia către ING pentru o sumă cuprinsă între 700 şi 750 milioane de dolari, în cadrul strategiei sale de reducere a costurilor şi renunţare la subsidiarele cu probleme. Însă după ce a ajuns la un acord pentru vânzarea diviziei braziliene Banco Bradesco, pentru o sumă peste aşteptări de 17,6 miliarde reali (5,2 miliarde de dolari), HSBC pare să fi decis întârzierea vânzării diviziei sale din Turcia.
‘Vânzarea diviziei din Brazilia la un preţ bun a redus presiunile pentru vânzarea diviziei din Turcia. HSBC nu vrea ca ING să-şi piardă interesul însă cele cinci miliarde de dolari au diminuat presiunile şi dorinţa de a ieşi rapid din Turcia chiar şi la un preţ scăzut’, a declarat una dintre surse. O altă sursă a precizat că procesul de vânzare continuă dar stabilirea detaliilor durează mai mult decât se anticipa iniţial.
Prin preluarea operaţiunilor HSBC, ING ar urma să-şi dubleze prezenţa pe piaţa din Turcia, ceea ce îi va permite să concureze mai bine pe această piaţă competitivă. HSBC, cea mai mare bancă din Europa, are aproximativ 300 de oficii bancare în Turcia, precum şi operaţiuni de investment banking şi pentru companii. Anul trecut, divizia HSBC din Turcia a înregistrat anul trecut pierderi de 64 milioane de dolari din cauza unor limite impuse de autorităţile de reglementare la dobânzile pentru cardurile de credite şi overdraft-uri.
Pentru ING, o achiziţie pe piaţa din Turcia ar însemna o reluare a procesului de extindere internaţională care a fost oprit după ce Guvernul olandez a fost nevoit să vină în ajutorul ING după criza financiară din 2008. Conform regulilor europene referitoare la ajutoarele de stat, ING a fost nevoit să vândă unele operaţiuni şi nu a avut voie să facă achiziţii, însă această interdicţie s-a încheiat după ce, în luna mai, grupul bancar şi-a redus participaţia la fosta sa divizie de asigurări NN Group.
Directorul ING, Ralph Hamers, a declarat că va lua în considerare posibile achiziţii pentru a se extinde în ţările unde grupul este deja prezent.
În România, ING Bank a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 82 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de cel din perioada similară a anului trecut.