Presiunea asupra guvernelor trebuie sporită, a spus ministrul, anunţând ca posibilitate o ‘reducere’ sau chiar o ‘suprimare’ a ajutoarelor financiare oferite de Bruxelles în cazul ţărilor care nu dau dovadă de ‘nicio responsabilitate solidară’.
Putem ‘spori presiunea prin intermediul ajutoarelor financiare, suprimându-le sau reducându-le’, a pledat ea.
Germania, care se aşteaptă să primească 800.000 de solicitanţi de azil în 2015, de patru ori mai mulţi decât în 2014 şi mai mulţi decât orice altă ţară din UE, cere o mai bună repartizare a refugiaţilor între ţările blocului comunitar, în continuare divizate în această problemă.
Comisia Europeană vrea să-i distribuie pe solicitanţii de azil între statele europene pentru a uşura povara de pe umerii ţărilor de primire. Această repartizare pe bază de voluntariat se izbeşte totuşi de lipsa de voinţă a anumitor ţări, printre care Ungaria, Austria, Slovacia şi Slovenia, notează AFP
În ediţia sa de luni, tabloidul german Bild, care a început o companie în favoarea solicitanţilor de azil, critică Franţa, Marea Britanie, Italia, Lituania şi Slovenia, vinovate, potrivit publicaţiei, că nu primesc atât de mulţi refugiaţi pe cât ar putea.
Johanna Mikl-Leitner a făcut apel la ‘asumarea de responsabilităţi’ şi la o repartizare ‘echitabilă’ a refugiaţilor în cadrul UE.
A crede că un gard de sârmă ghimpată, ca cel ridicat de Ungaria, poate ţine sub control fluxul de refugiaţi este o ‘iluzie’, a mai spus ministrul austriac, a cărui ţară a fost lovită recent de o dramă legată de criza imigranţilor, prin descoperirea pe o autostradă a unui camion cu cadavrele a 71 de imigranţi.
Austria a anunţat întărirea controalelor la frontierele estice din cursul serii de duminică.