Valoarea medie a coşului de cumpărături pentru categoriile cele mai populare în materie de vânzări online în vara acestui an a fost de aproximativ 100 de lei pentru cărţi şi materiale didactice, respectiv 140 de lei pentru fashion şi 900 de lei pentru turism.
În perioada analizată, cea mai mare achiziţie online din categoria cărţi şi materiale didactice, conform analizei platformei 2Parale, s-a ridicat la aproximativ 3.500 de lei, în timp ce la categoria fashion, cea mai semnificativă achiziţie înregistrată în vara lui 2015 este de aproximativ 3.300 de lei. În ceea ce priveşte turismul, cea mai mare sumă plătită online pentru achiziţionarea unui bilet de avion este de aproximativ 10.000 de lei.
‘Chiar dacă, în timpul verii, piaţa de e-commerce scade ca urmare a concediilor, numărul de comenzi online creşte semnificativ de la un an la altul. Analizând industriile cele mai profitabile din e-commerce-ul românesc în vara acestui an, am observat că preferinţele românilor în materie de cumpărături online sunt influenţate de factori precum serviciile extra de care pot beneficia, disponibilitatea promoţiilor şi a reducerilor, diversitatea produselor şi a serviciilor oferite sau programele de loializare ale vânzătorilor. Pentru toamna lui 2015, vom asista şi la o creştere a categoriilor de IT&C şi produse pentru copii, pe lângă trendul deja ascendent al cărţilor, materialelor didactice şi fashion-ului, odată cu perioada back to school şi Black Friday’, a spus Dorin Boerescu, CEO al companiei de performance marketing.
Cel mai căutat produs online în vara lui 2015 a fost reprezentat de rochii. Cumpărăturile online de rochii au crescut cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut. În schimb, costumele de baie au fost în scădere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, ceea ce indică un trend de cumpărare care se îndreaptă spre offline pentru această categorie de produse.
Perioada din zi cea mai favorabilă pentru cumpărături online din categoriile cărţi, fashion şi turism, în intervalul 15 iunie – 15 august, a fost prânzul. Intervalele orare la care s-a atins vârful de vânzări online au fost: 14,00-15,00 (1.601 de cumpărături online) – pentru produse din categoria cărţi şi materiale didactice, 15,00 – 16,00 (1.112 de cumpărături online) – pentru produse de fashion şi 13,00-14,00 (29 de cumpărături online) – pentru produse şi servicii de turism.
Referitor la zilele preferate de români pentru cumpărături online în vara lui 2015, cărţile şi materialele didactice s-au cumpărat cu preponderenţă în zilele de marţi, în timp ce miercurea şi lunea au fost favorabile cumpărăturilor din categoriile de fashion, respectiv turism.