Ungaria a interceptat într-o singură zi peste 2.000 de refugiaţi. Alţi 7.800 sunt în Serbia, în drum către UE

Autorităţile ungare au interceptat marţi 2.284 de refugiaţi, printre care 353 minori, care au pătruns ilegal te teritoriul Ungariei, alţi circa 7.800 de astfel de imigranţi traversând în prezent Serbia în drumul lor către statele vest-europene, transmite miercuri agenţia EFE.
Economica.net - mie, 02 sept. 2015, 12:05
Ungaria a interceptat într-o singură zi peste 2.000 de refugiaţi. Alţi 7.800 sunt în Serbia, în drum către UE

De asemenea, situaţia rămâne tensionată în zona gării din Budapesta, unde sute de refugiaţi încearcă să se urce în trenuri pentru a-şi continua călătoria către Europa, dar poliţia maghiară nu le permite accesul în incita gării, astfel că în apropiere s-a creat o adevărată tabără de refugiaţi. Unii imigranţi afirmă că şi-au cumpărat bilete de tren, dar societatea ungară de căi ferate a anunţat că poate să le restituie banii.

Organizaţia de voluntari Migration Aid, creată pe Facebook, a lansat un apel la o manifestaţie pentru marţi după-amiază împotriva iniţiativei legislative prin care premierul Viktor Orban intenţionează să mărească pedepsele pentru trecerea ilegală a frontierei şi pentru deteriorarea gardului de sârmă ghimpată ridicat la graniţa cu Serbia.

În acest timp, la Belgrad premierul sârb Aleksandar Vucic a anunţat că la ora actuală circa 7.800 de refugiaţi se află în Serbia în patru puncte distincte, majoritatea îndreptându-se către Ungaria, cu obiectivul de a-şi continua mai departe drumul către alte state din UE, destinaţia preferată a celor mai mulţi fiind Germania.

Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), în fiecare zi intră pe teritoriul Serbiei circa 3.000 noi refugiaţi, majoritatea proveniţi din Siria, Irak sau Afganistan. UNHCR estimează că acest flux se va menţine la un nivel comparabil şi în perioada următoare, fiind posibil chiar să se amplifice. Dacă în luna mai intrau zilnic în Serbia circa 200 de imigranţi ilegali, în luna iunie s-a ajuns la 1.000, cu o lună în urmă la 2.000 pe zi, pentru ca în prezent media să fie de circa 3.000.

UNHCR ajută refugiaţii oferind autorităţilor sârbe alimente, apă, medicamente şi materiale sanitare şi de igienă, precum şi calculatoare, mobilă şi alte echipamente pentru amenajarea centrele de primire a imigranţilor.

Mai multe sute de imigranţi au sosit miercuri în Germania

Mai multe sute de imigranţi continuau să sosească miercuri dimineaţă în Germania, majoritatea înghesuiţi în trenuri cu destinaţia Munchen (sud), după un aflux record înregistrat marţi, a anunţat poliţia germană, citată de France Presse.

O medie de 109 de intrări ilegale pe oră a fost înregistrată între miezul nopţii de marţi şi miercuri ora locală 06.00 (22.00-04.00 GMT) la scara întregii ţări, a precizat aceeaşi sursă.

Marţi, 3.709 de nou-veniţi fără viză au fost raportaţi în Germania – mai mult decât dublu faţă de media zilnică în ultimele săptămâni – care au sosit în cea mai mare parte cu trenul până la Munchen din Ungaria via Austria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei germane, Gero von Vegesack, districtul Bavaria de sud, care acoperă Munchen şi regiunile de la frontiera cu Austria, a găzduit singur 3.170 de solicitanţi de azil.

Ungaria încearcă să împiedice de marţi imigranţii care vin la gara principală din Budapesta pentru a pleca cu trenul spre Austria şi Germania. Cu o zi înainte, autorităţile ungare luaseră o decizie contrară, contribuind la sosirea unui număr record de 3.650 de imigranţi într-o singură zi, luni, la Viena.

Germania, prima economie europeană, a devenit, de asemenea, prima destinaţie pentru refugiaţii şi imigranţii care fug de războiul şi sărăcia din propriile ţări. Se aşteaptă ca Germania să primească 800.000 de cereri de azil în acest an, de patru ori mai mult decât anul trecut.

Din ianuarie, poliţia germană a înregistrat mai mult de 125.000 de intrări ilegale pe teritoriul ţării – mai mult decât dublul celor 57.000 de imigranţi înregistraţi de-a lungul anului trecut, în creştere puternică în raport cu 26.000 în 2013.

Anul trecut, cei mai mulţi veniţi erau sirieni, ei figurând printre cei cu cea mai mare şansă de a obţine azil, înainte de eritreeni, afgani, kosovari şi sârbi.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...