Cât au pierdut cele mai vulnerabile companii în prăbuşirea din august a Bursei

Vedetele Bursei au fost cel puţin la fel de vulnerabile ca şi companiile mai mici la spaima care a produs prăbuşirea cotaţiilor, luna trecută. OMV Petrom (SNP) a pierdut 12% din 31 iulie încoace, Romgaz (SNG, -10,6%) şi BRD (-9,7%), nu cu mult mai puţin decât Rompetrol Well Services (PTR, -13,6%), sau IAR Braşov (IARV, -13,6%).
Adrian N. Ionescu - mie, 02 sept. 2015, 21:02
Cât au pierdut cele mai vulnerabile companii în prăbuşirea din august a Bursei

După prăbuşirea cunoscută deja sub denumirea de „măcelul din august” de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pierderile cele mai mari nu s-au înregistrat numai la companiile relativ mici sau puţin lichide pe piaţă, ci şi printre vedete. Companiile mici sunt considerate, de obicei, mai vulnerabile decât cele lichide, dar panica a fost suficient de mare ca tocmai lichiditatea acestora din urmă să atragă speculaţiile marilor investitori.

Cea mai mare scădere a cotaţiei, de 28,5%, a fost înregistrată, în 1 septembrie faţă de 31 iulie, de producătoarea de prefabricate din beton Prefab Bucureşti (PREF), urmată de Banca Comercială Carpatica (BCC, -15,8%) şi de Mecanica Ceahlău (MECF, -14,4%).

Foarte aproape de vârful clasamentului sunt OMV Petrom (SNP, -12%), Romgaz (SNG, -10,6%), BRD (-9,7%), dar şi Bursa de Valori Bucuresti S.A. (BVB, -9,5%), Banca Transilvania (TLV, -9,3%), SIF Transilvania  (SIF3, -8,8%) şi Nuclearelectrica  (SNN, -8,7%).

Interesant este faptul că, în vreme ce vedetele au mai recuperat în 1 septembrie din pierderile înregistrate în „lunea neagră” din 24 august, acţiunile companiilor mici şi-au adâncit pierderile, tocmai pentru că nu acestea nu au fost în primul plan al investitorilor.

Prefab (PREH), de pildă, şi-a majorat până la 28% pierderea de 10,7% din 24 august, iar Rompetrol Well Services (PTR) a ajuns la -13,6%  de la -10,9%.

În schimb SNP a recuperat de la -13,8% în 24 august (la – 12% în 1 septembrie),  SNG de la -11,4% (la -10,6%) şi TLV de la -10,4% (la -9,3%). Cu toate că este departe de a fi o vedetă la Bursă, producătoarea de elicoptere IAR Braşov (IARV) a recuperat, de asemenea, de la -16,5% în 24 august, la -13,6% în 1 septembrie. (Vezi toate datele în fişierul ataşat, din care s-a preluat tabelul de mai sus).

O altă statistică relevantă este cea care arată cât de sus se păstrează încă acţiunile faţă de minimele ultimelor 52 de săptămâni. Cu cât diferenţa pozitivă faţă de minimele ultimului an este mai mare cu atât mai rezistente la şocuri sunt acţiunile respective.

Petrom (SNP) este una dintre puţinele acţiuni care au înregistrat un nou minim în 24 august, la fel ca şi Fondul Proprietatea (FP), SIF Transilvania (SIF3), Rompetrol Well Services (PTR), Impact Developer & Contractor (IMP), SSIF Broker Cluj (BRK, singura casă de brokeraj listată) şi ARTEGO SA Tg. Jiu (ARTE).

Pe de altă parte, prăbuşirea din august s-ar putea să fie doar o corecţie temporară (chit că foarte severă) a tendinţei de creştere, pentru acţiuni precum Erste Bank (EBS) care, după căderea din lunea neagră, avea încă un plus de 48% faţă de minimul ultimelor 52 de săptămâni. La fel sunt şi Banca Transilvania (TLV, +36%), BRD (+35%) şi Transgaz (+21%) – pentru a nu cita decât cifrele cele mai mari.

De altfel, există şi companii care au crescut în „luna măcelului”, dar acestea au de obicei o lichiditate prea mică pentru a fi socotite nişte miracole ale pieţei, preţul lor schimbându-se foarte uşor în urma unui ordin de cumpărare conjunctural. Unele sunt însă companii de portofoliu valoroase, care chiar se află printre expunerile româneşti ale unor fonduri străine de investiţii: Aerostar Bacău (ARS, +2,8% în 1 septembrie faţă de 31 iulie), Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră (TUFE,  5,0%), Compa Sibiu (CMP, 12%) şi Comelf Bistriţa (CMF, 13,1%).

Valoarea companiilor listate la Bursa de la Bucureşti a scăzut cu aproape 12 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), pierderea de 8% din valoare rivalizând cu cele mai relşe luni din timpul crizei. Cea mai mare parte a acestor pierderi este a vedetelor menţionate mai sus.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...