Sesizat de conducerea companiei Lufthansa, un tribunal pentru litigii de muncă din Frankfurt a decis miercuri că a 13-a grevă din ultimele 18 luni declanşată de sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit este ilegală deoarece nu este direcţionată spre atingerea unui obiectiv concret vizând salariile ci pare mai degrabă direcţionată spre blocarea planurilor companiei Lufthansa de a-şi extinde subsidiarele low-cost.
Deocamdată nu este clar care vor fi efectele deciziei tribunalului asupra traficului aerian.
Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, a anunţat că va putea opera numai 500 dintre cele 1.520 de curse aeriene pe distanţe lungi planificate miercuri, după ce greva începută marţi la zborurile pe distanţe lungi a fost extinsă şi la cele pe distanţe scurte şi medii, fiind afectaţi aproximativ 140.000 de pasageri.
Grevele repetate declanşate de sindicatul piloţilor au costat Lufthansa peste 300 milioane de euro (335,5 milioane de dolari).
Lufthansa se confruntă cu dificultăţi, în urma concurenţei venite de la companiile low-cost, precum easyJet şi Ryanair, şi a companiei Etihad, din orientul Mijlociu, care a preluat o participaţie în grupul german Air Berlin. Pentru a reduce costurile, conducerea Lufthansa vrea să înfiinţeze o nouă divizie low-cost numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania şi de asemenea va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operaţiunilor grupului.