10.000 de euro de la stat pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere: încep înscrierile în Programul SRL-D

Începând din 10 septembrie 2015, întreprinzătorii care vor să înceapă un prim business se pot înscrie online în Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi. Pot beneficia de până la 10.000 de euro nerambursabili de la stat, garanţii guvernamentale pentru accesarea de credite şi scutiri de taxe şi impozite. 
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 11:15
10.000 de euro de la stat pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere: încep înscrierile în Programul SRL-D

Începând din 10 septembrie 2015, ora 10.00, întreprinzătorii care vor să înceapă o afacere prin crearea unui SRL-D şi să beneficieze de până la 10.000 de euro de la stat pot accesa aplicaţia de înscriere în Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri 2015. Aplicaţia de înscriere va fi activă până în data de 24.09.2015 ora 20.00, potrivit informaţiilor Departamentului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMA). Aplicaţia poate fi accesată la ACEASTĂ ADRESA 

Cine poate accesa programul 

Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant) presupune acordarea de sprijin financiar oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere şi care nu a mai avut una până acum, prin acordarea unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalent în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovadă surselor de cofinanţare.

Pot aplica toţi cei care doresc să îşi deschidă o afacere pentru prima dată, indiferent de vârstă. În trecut, programul îi viza doar pe cei sub 35 de ani.

Ce avantaje au SRL-D-urile

În afară de prima de la stat, SRLD-urile mai beneficiază din partea Fondului Naţional de Garantare al Creditelor pentru IMM de garanţii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Agenţie. Plafonul este de cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Totodată, firmele SRL-D sunt scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioada nedeterminată. Această perioada constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, la operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii nu sunt datorate taxe.

Noi reguli pentru aplicanţi

Reglementările care vizează antreprenorii debutanţi în afaceri au fost modificate printr-un act normativ, astfel că firmele organizate ca SRL-D vor trebui să respecte noi reguli procedurale pentru a primi de la stat finanţarea nerambursabilă de până la 10.000 de euro, ce se acordă în cadrul acestui program guvernamental.

Astfel, prin HG nr. 679/2015 publicată în luna august în Monitorul Oficial, înscrierea proiectelor în acest program se va face exclusiv online, pe bază de username şi parolă, în sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, până la epuizarea bugetului alocat programului. 

Până acum, înscrierea on-line a proiectelor se făcea în sesiune continuă.

Solicitanţii care nu au acces la un computer beneficiază pentru înscrierea on-line de asistenţă gratuită din partea Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) din rază teritorială a SRL-D, primind consiliere, instruire şi sprijin din partea instituţiei.

Noi criterii de selecţie

Hotărârea de Guvern intrată luna trecută în vigoare introduce şi noi criterii pe baza cărora vor fi evaluate planurile de afaceri înscrise în programul SRL-D. Drept urmare, admiterea în program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse on-line, punându-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Înainte de această modificare, admiterea în program se făcea în funcţie de ordinea înscrierilor.

Punctajul minim acceptat este de 60 puncte, iar aplicaţia SRL-D va genera automat aplicanţilor ce nu se înscriu în punctajul minim mesajul „nu îndepliniţi criteriul de minim 60 de puncte” în momentul transmiterii planului de afaceri.

La punctaje egale, departajarea se va face în funcţie de câteva criterii, cum ar fi: numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul proiectului; achiziţia de echipamente tehnologice; activitatea pe care accesează programul; curs de anteprenoriat; asociatul/administratorul SRL-D este şomer sau absolvent din anul precedent la dată înscrierii la Registrul Comerţului; dată şi ora înscrierii în program.

Cum se face evaluarea afacerilor 

Fiecare aplicant care a primit mai mult de 60 de puncte va primi automat  un număr de identificare pentru proiectul său. Acesta este generat de aplicaţie şi se numeşte număr RUE, adică număr în Registrul Unic Electronic.

Evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obţinut, iar verificarea veridicităţii şi coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afaceri se realizează de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC). Până acum, evaluarea planului de afacere era realizată de Ministerul Economiei.

Avizarea verificărilor se face de către Direcţia de Implementare Programe pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Aplicantii ale căror planuri de afaceri se implementează cu componentă de credit şi care obţin cel puţin punctaj minim în urmă verificărilor efectuate vor încheia contractul de finanţare cu OTIMMC după prezentarea dovezii cofinanţării.

Dovezile de cofinanţare pot fi contractul de credit emis de un finanţator de credit autorizat; dovezile certe privind capacitatea de cofinanţare a proiectului, respectiv prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care să demonstreze că beneficiarul dispune de suma necesară cofinanţării/contract/linie de credit, emise de un finanţator de credit autorizat din România şi care vor acoperi cel puţin valoarea finanţării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanţare din cheltuieli eligibile.

Aplicantii ale căror planuri de afaceri se implementează cu componentă de credit vor prezenţa dovadă cofinanţării în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la dată primirii prin poştă electronică a notificării privind acordul de principiu de finanţare.

Finanţarea în perioada 2015-2020 a programului pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN) se va face pentru cel puţin 550 de microîntreprinderi pe an şi se asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Efectele programului 

 Premierul Victor Ponta susţine că programul guvernamental destinat antreprenorilor debutanţi este un pas important în dezvoltarea mediului de afaceri.

‘Un anunţ important! Astăzi încep înscrierile pentru programul guvernamental de sprijin destinat antreprenorilor debutanţi (SRL-D)! Schema de minimis permite obţinerea unei finanţări nerambursabile de la stat de până la 10.000 de euro, maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile. Sunt eligibili românii care nu au avut firme şi nu au fost implicaţi până acum în afaceri, dar care vor să-şi înfiinţeze o microîntreprindere. Programul SRL-D reprezintă un pas important pentru susţinerea tinerilor antreprenori şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri – vă doresc succes tuturor în ceea ce doriţi să construiţi!’, scrie prim-ministrul pe contul său de Facebook.

Potrivit datelor Oficiului Naţiopnal al Registrului Comerţului (ONRC), în luna iulie erau în funcţiune peste 21.700 de SRL-D-uri şi alte aproximativ 700 în curs de înfiinţare.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, de a proteja integritatea procesului electoral și de a oferi un spațiu......
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...