Ucraina impune sancţiuni contra a sute de personalităţi, printre care jurnalişti străini

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au impus sancţiuni contra a 400 de personalităţi, dintre care mai mulţi jurnalişti occidentali şi 90 de persoane juridice pe care le consideră implicate în anexarea Crimeii de către Rusia şi în conflictul din estul prorus al ţării, ca răspuns la o decizie a rebelilor separatişti de a stabili data pentru 'alegeri ilegale', notează Reuters şi France Presse, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 16 sept. 2015, 20:42
Ucraina impune sancţiuni contra a sute de personalităţi, printre care jurnalişti străini

Lista persoanelor vizate de sancţiuni, publicată pe site-ul preşedinţiei, include înalţi responsabili ruşi şi separatişti, dar şi numeroşi jurnalişti, inclusiv mai mulţi occidentali.

Printre aceştia se numără mai ales trei corespondenţi BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit şi un jurnalist spaniol. Ei au acum interdicţie să intre pe teritoriul Ucrainei.

Sancţiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an, precizează preşedinţia.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ratificat această decizie, adoptată la 2 septembrie de Consiliul de apărare şi securitate naţională, adaugă autorităţile.

Publicarea acestei liste intervine în timp ce Republica populară Doneţk (DNR), autoproclamată, a confirmat miercuri organizarea de alegeri pe teritoriul ei la 18 octombrie, în ciuda opoziţiei puternice a autorităţilor de la Kiev care au avertizat că această acţiune ar putea rupe procesul de pace.

‘Republica Populară Doneţk este un stat independent şi democratic şi alegerea organelor administraţiei publice locale este un pas important pentru toţi cetăţenii republicii’, a declarat liderul separatist al aşa-numitei ‘republici’ Aleksandr Zaharcenko, după ce a ratificat un decret în acest sens.

Ca răspuns, preşedintele Poroşenko a denunţat o decizie ‘iresponsabilă’, reprezentând ‘un mare pericol’ pentru evoluţia procesului de pace.

În conformitate cu acordurile de pace Minsk 2 încheiate în februarie, alegerile locale ar trebui să aibă loc în zona de conflict înainte de sfârşitul anului 2015, în virtutea legislaţiei ucrainene şi normelor internaţionale.

Autorităţile de la Kiev au planificat alegerile locale la 25 octombrie, dar rebelii proruşi şi-au anunţat deja în iulie intenţia de a organiza alegeri în conformitate cu propriile reguli şi la date diferite, pe 18 octombrie la Doneţk şi 1 noiembrie în Lugansk.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...