Într-un comunicat al CNA se menţionează că expertul a fost selectat de Delegaţia Uniunii Europene în urma mai multor demersuri ale instituţiei anticorupţie adresate misiunilor diplomatice, în care se solicita asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare. Potrivit Deutsche Welle, reiese că CNA a solicitat asistenţă externă în investigarea cazului legat de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova după ce, în luna mai 2015, în cadrul unei şedinţe speciale a parlamentului, şeful CNA, Viorel Chetraru, sublinia, pe un ton dur, de la tribuna forului legislativ, că ”CNA are mai multă informaţie în acest caz decât ceea ce conţine raportul companiei Kroll (companie străină angajată pentru a face lumină în acest caz)”.
În ceea ce priveşte atribuţiile Marianei Alexandru pe parcursul misiunii sale în Republica Moldova, comunicatul CNA precizează că acestea presupun ”organizarea unor ample deliberări cu beneficiarii proiectului, Procuratura şi CNA, în vederea aplicării celor mai bune practici din legislaţia internaţională”.
Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a prezentat, însă, o altă listă de atribuţii pentru expertul european anticorupţie: va examina modul în care instituţiile de stat luptă cu fenomenul corupţiei şi, pe lângă consiliere şi monitorizare, procurorul român va revizui şi unele dosare. El nu a precizat, însă, care anume. În opinia unor jurişti de la Chişinău, legislaţia moldovenească nu permite implicarea unor cetăţeni străini în investigarea unor dosare aflate pe rol în Republica Moldova.
În România, Mariana Alexandru a instrumentat dosare de corupţie precum cele ale lui Cătălin Voicu, Monica Ridzi şi Adrian Năstase. Tot ea a iniţiat dosarul Gala Bute-Elena Udrea. Ea a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA de la Bucureşti în scandalul din octombrie 2013, când s-a încercat înlocuirea ei de la şefia unei secţii a DNA, mai scrie Deutsche Welle.