La începutul acestui an, SNB a decis să renunţe în mod brusc la pragul maxim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro, decizie care a dus la aprecierea cu 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi a provocat probleme unei economii bazată pe exporturi. Între timp, economia elveţiană a revenit pe creştere, iar francul s-a depreciat, dar este totuşi cu 10% mai puternic faţă de euro decât era la începutul anului, când SNB a eliminat plafonul care limita aprecierea monedei.
La reuniunea sa de politică monetară trimestrială, Banca Naţională a Elveţiei a menţinut dobânda pentru depozitele la vedere la -0,75%, în conformitate cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters şi a reiterat că este gata să intervină pe pieţele valutare, dacă va fi nevoie, scrie Agerpres.
‘Francul elveţian este în continuare semnificativ supraevaluat, în pofida uşoarei sale deprecieri. Dobânzile negative din Elveţia şi disponibilitatea SNB de a interveni atunci când este nevoie pe pieţele valutare fac investiţiile în franci mai puţin atractive, toţi aceşti factori au redus presiunea asupra francului’ se arată în comunicatul de presă al SNB.
Măsurile adoptate recent de SNB cumulate cu îmbunătăţirea perspectivei pentru zona euro şi speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală americană va începe în scurt timp să majoreze dobânda de bază au ajutat moneda euro să treacă săptămâna trecută peste pragul de 1,10 franci, pentru prima dată de la începutul acestui an.
Joi seară urmează să se încheie şi reuniunea de politică monetară de la Rezerva Federală americană iar o eventuală creştere de dobândă ar fi prima majorare a costului creditului adoptată de Fed în aproape 10 ani.