Szijjarto a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să înfiinţeze o forţă pentru a proteja frontierele Greciei de fluxul de refugiaţi. În acest scop, a adăugat el, Grecia ar trebui să stabilească numărul de poliţişti de frontieră, militari, nave şi elicoptere necesar.
În acest sens, guvernul ungar susţine stabilirea de cote pentru a împărţi costurile operaţiunii, a spus el.
În al doilea rând, UE ar trebui să înceapă să finanţeze taberele de refugiaţi existente din Turcia, Iordania şi Liban, şi construirea unora noi pentru a preveni un exod în Europa, dar şi pentru ca aceştia să poată reveni în ţările lor odată cu revenirea păcii. Aici din nou s-ar putea impune cote sau bugetul UE ar putea fi amendat, a susţinut Peter Szijjarto.
Mai departe, ar contribui la soluţionarea crizei dacă UE ar furniza ajutor financiar ţărilor aflate pe rutele de tranzit ale migranţilor, inclusiv Macedonia şi Serbia, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.
Szijjarto a subliniat că gardul construit de-al lungul frontierei ungaro-sârbe nu are nimic de-a face cu Serbia. Singurul scop al gardului este să limiteze valul de refugiaţi, a spus el, precizând că un nou punct de trecere a frontierei s-a deschis în această vară. De altfel, Szijjarto şi Dacic au convenit că relaţiile bilaterale ‘nu au fost niciodată mai bune’ decât în prezent.