Raport CSM: Este necesară o reevaluare a noilor coduri

O reevaluare a noilor coduri şi a tuturor instituţiilor acestora este necesară, ca urmare a multiplelor decizii ale Curţii Constituţionale, se apreciază într-un raport întocmit de un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Economica.net - sâm, 19 sept. 2015, 08:18
Raport CSM: Este necesară o reevaluare a noilor coduri

‘Date fiind recentele şi multiplele decizii ale Curţii Constituţionale, parte din ele schimbând practic filosofia unor întregi instituţii ale noilor coduri, cu impact direct asupra activităţii instanţelor şi parchetelor, grupul propune (re)evaluarea celor patru noi coduri, ale tuturor instituţiilor acestora din perspectiva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, ale concordanţei acestora cu Constituţia României, în lumina şi a practicii recente a Curţii Constituţionale. Este în interesul cetăţeanului ca implementarea noilor coduri să cunoască predictibilitate şi certitudine în aplicarea lor’, se arată în raportul care analizează impactul noilor coduri – Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală.

Autorii consideră că reevaluarea codurilor din această perspectivă ar trebui să fie făcută sub egida Institutului Naţional al Magistraturii, cu implicarea profesorilor de drept constituţional, civil, procedură civilă, penal şi procedură penală, a instituţiei academice, precum şi a altor personalităţi de prestigiu din domeniu, scrie Agerpres.

În document se apreciază că este greu de stabilit cauzele care au condus la situaţia în care fiecare lună de aplicare a noilor coduri a adus noi decizii de neconstituţionalitate sau necesitatea modificării lor.

‘Este vorba de o inadecvare la realităţile sociale ale dispoziţiilor din aceste coduri? Este o poziţie diferită a Curţii Constituţionale faţă de redactorii codurilor şi celor care au adoptat în Parlament aceste acte în înţelegerea dinamicii şi rolului instituţiilor procedurale (în special a celor penale) de către Curtea Constituţională? Un lucru e cert: toate acestea au grevat negativ activitatea instanţelor şi parchetelor. Ca şi expectanţa justiţiabililor’, se menţionează în raport.

Rolul comisiei care a întocmit raportul a fost de a analiza impactului noilor coduri asupra activităţii instanţelor şi parchetelor, apoi să înainteze CSM recomandări în vederea eficientizării şi îmbunătăţirii activităţii instanţelor şi parchetelor.

Analiza a fost realizată pe cinci paliere (obiective), legate între ele. Obiectivele cuprind un istoric anterior intrării în vigoare a noilor coduri, un istoric după intrarea în vigoare, o analiză a datelor statistice şi a dinamicii activităţii instanţelor şi parchetelor în raport cu perioada de trecere de la vechile coduri la noile coduri, infrastructura şi concluziile/recomandările grupului de lucru.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...