Austria şi Italia au solicitat Comisiei Europene să aplice o clauză din pactul de stabilitate care permite ca deficitul public în caz de evenimente excepţionale să depăşească plafonul de 3% din PIB fără a risca declanşarea procedurii de sancţionare.
‘Este corect că textul Pactului de stabilitate şi de creştere prevede existenţa unor circumstanţe excepţionale’, a declarat Moscovici pentru postul de televiziune francez France 2.
‘Trebuie să ne punem întrebarea dacă în cazul de faţă este vorba despre circumstanţe excepţionale în sensul prevăzut de Pact şi dacă se poate introduce un fel de clauză de flexibilitate, în anumite proporţii’, a adăugat el.
‘Suntem pe cale să ne punem această întrebare. Voi furniza elementele care vor permite Consiliului European să-şi facă o opinie’, a declarat Moscovici, reamintind că acest lucru ‘nu ar trebui să fie o incitare la laxism bugetar’.
În contextul în care miniştrii de interne se întâlnesc marţi la Bruxelles pentru a încerca să-şi aplaneze diferendele privind repartizarea refugiaţilor, Pierre Moscovici a reamintit că ipoteza sancţiunilor financiare aplicate membrilor UE care refuză cote obligatorii ‘nu este un mecanism pe care UE să-l susţină’.