Rosen Plevneliev obţine victoria în alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Candidatul susţinut de partidul de guvernământ bulgar, Rosen Plevneliev, a obţinut 55,3% din voturi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor citate de site-ul Novinite.com.
Economica.net - Dum, 30 oct. 2011, 08:34

Rosen Plevneliev l-a devansat pe Ivailo Kalfin, candidatul Partidului Socialist bulgar, care a obţinut 44,7% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, potrivit Mediafax.

Plevneliev, clasat pe prima poziţie şi în urma primului tur de scrutin, a candidat alături de fostul ministru al Justiţiei, Margarita Popova.

Rata de participare la vot la alegerile de duminică a fost de peste 50 la sută.

În primul tur de scrutin, desfăşurat duminica trecută, Plevneliev obţinuse 40,11 la sută din voturi (1.349.380 de voturi), devansându-l pe Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută dn voturi (974.300 voturi).

Rolul preşedintelui bulgar este în mare parte ceremonial, însă şeful statului are şi drept de veto în privinţa legislaţiei.

Victoria lui Plevneliev consolidează influenţa partidului de guvernământ GERB şi îi va permite acestuia să-şi aplice programul de reforme economice şi să continue eforturile de integrare în zona Schengen.

GERB, cu orientare de centru-dreapta, a preluat conducerea guvernului în vara anului 2009, cu un program anticorupţie şi de încurajare a competitivităţii ţării, însă nu a reuşit să convingă Uniunea Europeană să includă Bulgaria în spaţiul Schengen. Guvernul condus de premierul Boiko Borisov se confruntă şi cu o situaţie economică dificilă, afectată şi de scăderea exporturilor determinată de criza din zona euro.

Aproape 6,9 milioane de bulgari au fost aşteptaţi la urne în cele 11.400 de secţii de vot deschise pe teritoriul ţării, iar ordinea publică a fost asigurată de aproape 2.000 de ofiţeri de poliţie.
Rosen Plevneliev are cele mai mari şanse să câştige, astăzi, alegerile prezidenţiale din Bulgaria. Candidatul Partidului Conservator de guvernământ l-a devansat cu peste zece procente pe adversarul său, socialistul Ivailo Kalfin, în primul tur de scrutin şi sunt mari şanse ca acest lucru să se repete, iar la finalul zilei Plevneliev să devină noul preşedinte al Bulgariei

În primul tur de scrutin, desfăşurat la 23 octombrie, el a obţinut 40,11 la sută din voturi, devansându-l cu peste zece procente pe contracandidatul său socialist, Ivailo Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută din voturi.

Învingătorul în turul al doilea de scrutin va prelua funcţia de la Gheorghi Părvanov, provenit din Partidul Socialist, care nu a mai putut candida după două mandate succesive în funcţia de şef al statului.

Preşedintele bulgar are în principal prerogative de reprezentare şi este considerat drept autoritate morală; în cazul victoriei lui Plevneliev, partidul condus de premierul Boiko Borisov (GERB), va deţine principalele pârgii ale puterii.

Tot duminică se desfăşoară în mai multe municipalităţi şi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, candidaţii GERB aflându-se pe primul loc în principalele oraşe bulgare.

Secţiile de vot se vor închide la ora locală 19.00, iar primele estimări ale institutelor de sondare vor fi anunţate imediat după închiderea urnelor. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate duminică seară.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Produsul Intern Brut al Ucrainei a crescut în ritm anual cu 4,5% în primele nouă luni din 2024, a anunţat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko (foto), transmite Reuters, relatează......
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează zilieri
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează ...
Inspecţia Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate, efectuate în perioada 2 - 7 ...
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că Cathedral Plaza poate fi demolată. Primarul spune că demolarea ar ...
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Voestalpine AG va reorganiza locaţiile sale de componente auto din Germania, ceea ce va include şi închiderea unei unităţi, ...