Perioada de creştere a preţurilor va fi probabil mai îndelungată decât s-a estimat anterior înainte de a reveni la ţinta BCE, de aproape 2%, iar instituţia este pregătită să consolideze programul de achiziţionare de active, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, dacă va fi necesar, a dat asigurări Draghi. Acesta a adăugat că sunt necesare mai multe informaţii pentru a se determina cum vor influenţa inflaţia încetinirea din China, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului, scrie Agerpres.
Conform datelor publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 0,1% în august, de la 0,2% în iulie. BCE estimează că rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% urmând să crească la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.
Referindu-se la Grecia, preşedintele BCE a declarat că ţara a înregistrat progrese considerabile în ultimele luni şi dacă Atena va respecta prevederile celui de-al treilea program de asistenţă financiară, va putea fi negociată o reducere a poverii datoriei.
În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Un sondaj derulat luni de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.