”Informarea primită din partea şantierului naval este prima de acest gen din ultimii 10 ani. În lunile iulie şi august, am primit anunţuri de disponibilizare din partea altor societăţi private din judeţ, însă numărul persoanelor care au rămas fără locuri de muncă a fost de circa 40′, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea AJOFM, Iuliana Lefter.
Instituţia a fost informată încă din luna mai cu privire la disponibilizarea unor persoane angajate de subcontractorii şantierului naval, însă numărul persoanelor care au rămas la vremea respectivă fără locuri de muncă a fost de ordinul zecilor.
”În luna august, am înregistrat cel mai mic număr de şomeri din ultimii cinci ani. Este clar că, odată cu intrarea în statisticile noastre a celor aproximativ 700 de persoane care vor fi disponibilizate de Şantierul naval, impactul va fi substanţial pentru piaţa muncii. Va exista inclusiv un impact la nivelul agenţiei, având în vedere că media zilnică a persoanelor care intră în instituţie este de circa 30-40 de persoane, ori un număr mai mare este greu de gestionat’, a afirmat directoarea AJOFM Tulcea.
Referindu-se la capacitatea de absorbţie a pieţei muncii a celor circa 700 de viitori şomeri, directoarea Lefter a menţionat că există locuri de muncă vacante. ”O parte din locurile de muncă vacante va fi ocupată de cei care doresc să se angajeze şi spun acest lucru după ce am constatat că există o reticenţă privind locurile de muncă repartizate, fiecare invocând diverse motive’, a mai spus directoarea AJOFM.
Încă de la începutul anului, conducerea şantierului tulcean şi-a exprimat îngrijorarea din cauza preţului scăzut al petrolului, care afectează industria navală, de câţiva ani însă societatea privată reorganizându-se şi reorientându-şi activitatea spre comenzile de mari dimensiuni. Astfel, numărul navelor lansate la apă pe platforma tulceană a scăzut de la 13, în anul 2013, la 7, anul acesta. Chiar şi în acest context, potrivit directorului Vard Tulcea SA, Tudorel Ţopa, cantitatea de metal prelucrată anul acesta în unitate poate fi considerată una record, printre comenzile pregătite de angajaţii unităţii în colaborare cu cei din Constanţa numărându-se şi un vas de circa 13.000 de tone de metal, cea mai mare navă construită vreodată de şantierul tulcean.
La începutul anului, Vard Tulcea SA număra circa 3.500 de angajaţi, subcontractorii unităţii de pe platforma şantierului având la rândul lor aproximativ 1.500 de angajaţi.
Şantierul Vard Tulcea SA face parte din grupul VARD care se recomandă drept unul dintre marii designeri şi constructori de nave offshore şi specializate în industria explorării offshore de petrol şi gaze. Cu sediul în Norvegia şi cu circa 10.000 de angajaţi, Vard operează în zece şantiere navale, două dintre acestea aflându-se la Tulcea şi Brăila.