Trei soldaţi azeri au fost ucişi în confruntări cu forţele armene, în regiunea Nagorno-Karabah

Trei soldaţi azeri au fost ucişi în noaptea de duminică spre luni în confruntări cu forţele militare armene, în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, unde intensificarea ciocnirilor alimentează temerile privind o escaladare a tensiunilor, potrivit Baku, informează AFP. Vineri, patru soldaţi armeni au fost ucişi în bombardamente ale armatei azere în regiunea separatistă, în timp ce joi trei femei au murit din cauza tirurilor de mortier ale forţelor azere pe teritoriul armean, a afirmat Erevanul.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 12:51
Trei soldaţi azeri au fost ucişi în confruntări cu forţele armene, în regiunea Nagorno-Karabah

Cei trei soldaţi azeri au fost ucişi ‘în lupte violente’ împotriva trupelor armene, de-a lungul liniei de demarcaţie a Nagorno-Karabah, a anunţat luni, într-un comunicat, ministrul apărării al Azerbaidjanului.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, se află în conflict de la sfârşitul anilor 1980 pe marginea enclavei Nagorno-Karabah, notează AFP.

Alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, această regiune, populată majoritar de armeni, a fost scena unui război în care au murit circa 30.000 de oameni şi a generat sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994, scrie Agerpres.

Ciocnirile au început să se multiplice de mai multe zile de-a lungul liniei de demarcaţie a regiunii separatiste, cele două ţări acuzându-se reciproc de declanşarea acestor atacuri.

Sâmbătă, preşedintele armean Serj Sarkissian a denunţat ‘încălcările brutale ale armistiţiului’ din partea Azerbaidjanului şi a declarat că ţara să ‘se teme de un război, însă nu se teme să lupte’.

Vineri, patru soldaţi armeni au fost ucişi în bombardamente ale armatei azere în regiunea separatistă, în timp ce joi trei femei au murit din cauza tirurilor de mortier ale forţelor azere pe teritoriul armean, a afirmat Erevanul.

Baku a acuzat la rândul său Erevanul că ‘îi transformă deliberat pe civili în ţinte’, bombardând forţele azere în zone locuite.

Într-un comunicat publicat la sfârşitul săptămânii trecute, mediatorii internaţionali reuniţi sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au condamnat utilizarea artileriei în acest conflict şi au îndemnat cele două ţări să accepte o anchetă cu participarea OSCE cu privire la încălcările de armistiţiu.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 pe tema enclavei Nagorno-Karabah.

Alipită la Azerbaidjan în epoca sovietică, această regiune – locuită de o majoritate armeană – a fost teatrul unui conflict sângeros, soldat cu aproximativ 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994.

De câteva luni tot mai multe incidente au loc. Azerbaidjanul şi Armenia se acuză reciproc de declanşarea atacurolor care au făcut zeci de morţi anul trecut.

La sfârşitul anului 2014, Azerbaidjanul, ţară bogată în zăcăminte de hidrocarburi, a decis o creştere puternică a cheltuielilor sale militare, care depăşesc bugetul total al Armeniei.

Baku a ameninţat să preia controlul cu forţa asupra regiunii dacă niciun progres diplomatic nu va fi realizat privind reglementarea diferendului din Nagorno-Karabah. Armenia a avertizat, la rândul său, că va riposta la orice acţiune militară.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...