Într-o operaţiune de tip repo, sau ‘repurchase agreement’, credite pe termen scurt sunt oferite în schimbul unor garanţii de genul obligaţiuni guvernamentale sau corporatiste. Aceste tranzacţii sunt o sursă importantă de finanţare pe termen scurt pentru economie iar evoluţia pieţei repo este un indicator al sănătăţii sistemului financiar.
Potrivit unui sondaj derulat de două ori pe an de International Capital Market Association (ICMA), în primele şase luni ale acestui an piaţa europeană a tranzacţiilor repo a crescut până la 5.610 de miliarde de euro de la 5.500 miliarde de euro în precedentele şase luni. Este o cifră comparabilă cu cea înregistrată în luna decembrie 2013.
‘Dacă te uiţi la trendul din ultimii ani, piaţa a ajuns la un platou’, a declarat autorul raportului Richard Comotto. Potrivit acestuia este puţin probabil să revenim la ritmuri de creştere anuale de 20%, înregistrate înaintea crizei financiare. ‘Este posibil să vedem un trend uşor descrescător, posibil cu o scădere semnificativă la un anumit moment în următorii ani odată cu intrarea în vigoare a tuturor măsurilor de reglementare’, a apreciat Comotto.
Piaţa repo a ajuns la un vârf de 7.000 miliarde de euro în luna iunie 2010. În acest an, ponderea obligaţiunilor guvernamentale în ansamblul garanţiilor europene a scăzut la 77% de la 81,5% în luna decembrie 2014, în timp ce ponderea obligaţiunilor şi acţiunilor non-guvernamentale a crescut până la 16,5% de la 13,1%.