Străinii închiriază apartamente în Capitală chiar şi pentru 3.700 de euro pe lună

Cele mai solicitate apartamente de lux sunt cele cu trei şi patru camere, atât la închiriere, cât şi la vânzare, în primele nouă luni din 2015, iar 35% dintre cumpărătorii din zonele rezidenţiale premium ale Capitalei au fost investitori, conform unei analize a pieţei imobiliare, remisă, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 30 sept. 2015, 07:59
Străinii închiriază apartamente în Capitală chiar şi pentru 3.700 de euro pe lună

Faţă de anul trecut, procentul de cumpărători străini a crescut uşor spre 20%, mare parte fiind investitori. Cu toate acestea, cei mai mulţi cumpărători de apartamente din zona Herăstrău-Şoseaua Nordului sunt români care folosesc apartamentele de lux pentru uz propriu.

Şi în 2015, partea de nord a Capitalei, cu zonele Floreasca, Dorobanţi, Kiseleff-Aviatorilor, Primăverii, Şoseaua Nordului – Herăstrău, Băneasa, Pipera, este foarte dorită de expaţi şi diplomaţi, spun reprezentanţii companiei Nordis, cererea de proprietăţi la închiriere crescând cu 7% pe segmentul de apartamente şi circa 5% pe segmentul de vile.

Peste 70% dintre expaţi vin în Romania însoţiţi de familii, ceea ce îi determină să aleagă cu precădere zona de nord a Capitalei, deoarece aici se află cele mai bune grădiniţe cu predare bilingvă, şcoli internaţionale, parcuri şi spaţii verzi dar şi imobile noi, cu suprafeţe mari şi finisaje premium.

În ceea ce priveşte cererea de locuinţe individuale de închiriat, zona Pipera este în mod special preferată de familiile de expaţi, aici şi oferta de vile noi, bine utilate şi echipate fiind şi cea mai mare. Într-un buget de 2.000 de euro, expaţii pot închiria o vilă cu grădină şi pot beneficia chiar şi de piscină.

Circa 48% dintre chiriaşii de apartamente premium în 2015, în cartierele Floreasca, Dorobanţi, Kiseleff – Aviatorilor, Primăverii, Şoseaua Nordului – Herăstrău, Băneasa şi Pipera au bugete cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro/lună, 34% de sub 1.000 de euro, în timp ce 18% pot plăti şi peste 2.000 de euro/lună pentru o locuinţă de lux.

Cei mai mulţi (41%) închiriază apartamente cu 3 camere, 30% cu 4 camere, în timp ce pentru garsonierele din aceste zone cererea este de doar 2%.

Nivelul chiriilor rămâne similar cu cel din 2014, ceea ce înseamnă că pentru o locuinţă de lux în zona rezidenţială premium din nordul Capitalei, o locuinţă cu 4 camere se închiriază cu sume cuprinse între 1.000 şi 3.700 euro/lună, în timp ce pentru un apartament tip penthouse, preţurile variază între 2.500 şi 7.000 de euro, conform analizei Nordis.

Cererea de închiriere în zonele de lux este structurată pe 30% români versus 70% expaţi, dar în continuare numărul de expaţi care ajung să şi închirieze este net superior faţă de cel al românilor, procentajul rămânând 85% străini versus 15% români, similar celui din 2013-2014.

Ponderea celor care cumpără apartamente pentru a le închiria ulterior, pentru a le rentabiliza, a ajuns la 35% din totalul achiziţiilor în zonă, faţă de circa 20% în 2014, datorită dobânzilor scăzute pentru depozitele bancare, a revenirii creditării, dar şi a oportunităţilor imobiliare aflate în piaţă.

Tranzacţiile cu apartamente de trei camere au reprezentat aproape jumătate din piaţa achiziţiilor de apartamente premium din Bucureşti în ultimul an, respectiv un procent de 49%, conform datelor Nordis. La polul opus, garsonierele au o pondere de doar 2% din totalul tranzacţiilor pe segmentul rezidenţial de lux din zona de nord.

Bugetele cuprinse între 100.000 şi 250.000 euro alocate pentru astfel de locuinţe noi, premium, reprezintă o pondere de 60% din total.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa armata care trebuie să facă faţă unui război de uzură cu Rusia şi al......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, ...
România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte ...