Divizia de vânzare gaze a Petrom, OMV Petrom Gas, a câştigat în instanţă un proces comercial cu InterAgro SA, compania omului de afaceri Ioan Niculae, prin care trebuie să primească de la aceasta 84 de milioane de lei în 30 de zile. Suma reprezintă contravaloarea gazului livrat către InterAgro şi neachitat.
“Admite cererea. Ordonă debitoarei să plătească în termen de 30 de zile de la comunicare suma de 77.172.062,19 RON contravaloare gaze naturale şi suma de 6.793.627,17 RON dobândă moratorie calculată până la data de 29.06.2015, precum şi în continuare până la data plăţii efective a debitorului.Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 de zile de la data comunicării. Document: Hotărâre 5221/2015”, a decis Tribunalul Bucureşti în dosarul 27301/3/2015.
De la înregistrarea cererii Petrom şi până la decizie, au trecut doar două luni.
Pentru InterAgro SA, compania mamă a grupului InterAgro, imperiul agro-industrial al lui Ioan Niculae, se anunţă vremuri grele. Dacă cererea de anulare, care trebuie depusă în 10 zile de la decizie, îi este respinsă, atunci firma va trebui să plătească aproape 20 de milioane de euro către Petrom în doar o lună. Suma este imensă, mai ales având în vedere situaţia extrem de dificilă prin care trece InterAgro, cu toate combinatele chimice închise şi cu patronul la închisoare. Dacă suma nu va fi plătită, lucru destul de posibil, Petrom poate trece la executare silită şi, eventual, la cererea de faliment pentru InterAgro.
Despre acest subiect, ECONOMICA.NET a relatat în premieră aici.
Cele 20 de milioane de euro pierdute în instanţă de către InterAgro nu reprezintă singurele datorii ale lui Ioan Niculae către Petrom. Omul de afaceri mai are şi altele, potrivit unor surse din piaţă. De altfel, arieratele InterAgro către Petrom reprezintă unul din motivele pentru care divizia de gaze a companiei petroliere a înregistrat pierderi în semestrul 1 al acestui an.
Această datorie pe care InterAgro-ul lui Niculae o are la Petrom nu este singura. Din urmă, omul de afaceri mai datorează şi alţi bani către compania controlată de austriecii de la OMV, al căror cuantum sursele nu au putut să îl precizeze.
Ioan Niculae are datorii şi la celălalt mare furnizor local de gaze, Romgaz, în cuantum de peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care acesta nu mai primeşte, de doi ani, gaze de la compania de stat. Datoriile sunt vechi de mai mulţi ani, de când Niculae a beneficiat de o lege prin care companiile din grupul său primeau gaze la preţ de producător de la Romgaz. De altfel, omul de afaceri este şi anchetat într-un dosar ce vizează modul în care a primit aceste gaze, prejudiciul estimat fiind de 130 d emilioane de euro.
Grupul InterAgro deţine şase combinate de producere a îngrăşămintelor şi este cel mai mare consumator de gaze din România. Când toate combinatele sunt în funcţiune, consumul lor anuale este de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decât întreaga populaţie a României. În prezent, trei dintre cele şase fabrici, Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş şi Ga Pro Co Săvineşti, sunt în insolvenţă, cerută chiar de către InterAgro.
Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, potrivit Capital, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime. Este al doilea cel mai mare latifundiar al României, cu 55.000 de mii de hectare de teren agricol în exploatare.
Omul de afaceri execută, în prezent, o pedeapsă de 2 ani şi şase luni de închisoare în dosarul Mită la PSD.